a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Spontán liquorrhea az orrból

2014.03.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr agyhártya liquor liquorrhea

Érdekes, és vitatott kérdés a minden egyéb indokkal, előzetes betegséggel/műtéttel nem magyarázható, spontán liquorrhea (agyvízfolyás) lehetősége az orrból. A google tudós pl. a "spontaneous CSF leak" keresésre 23.000 találatot ad, ami azért nagyon valószínűvé teszi a jelenség létezését.  Én is elfogadom a kórkép létezését, mert ha folyik a beteg orrából a liquor, és nem tudjuk mitől, akkor hívjhatuk spontánnak. Persze lehetne akár idiopátiás is a neve, de ez pont tökmindegy, a lényeg, hogy nem tudjuk az okot, viszont vannak ilyen betegek. Jönnek, előre hajtják a fejüket, és csöpög a liquor az orrukból. Nem ütötték be a fejüket, nem operálták őket, több kolléga több szakterületről megvizsgálta őket, neurológus, idegsebész, radiológus, stb., és senki nem tud magyarázatot adni, pedig igazoltan liquor az, ami kicsöpög. Nyilván valami oka van, de nem tudjuk, kész. Többen is kötőszöveti betegséggel próbálták magyarázni a jelenséget (1, 2, 3), azaz hogy az agyhártyák gyengesége egy kisebb -a beteg által nem is okvetlen említésre méltónak talált- trauma kapcsán már repedéshez vezet, és így alakul ki. Ehhez azonban még azért az is kell, hogy a koponyabázison is legyenek csontos dehistentiák, lyukak, mert valahol a csontos rétegen is át kell jönnie a liquornak. Én egyébként arra tippelek, hogy az esetek egy meghatározó részében nincs semmi különleges betegség, mármint kötőszöveti, hanem csak valami balesetszerű lokális strukturális probléma. De majd egyszer csak kiderül.

Az a helyzet, hogy más sem mindig tudja megmondani, hogy mitől lesz egyszer csak liquorrheája egyes betegeknek, pl. Nottinghami kollégák 10 év alatt 97 ilyen beteggel találkoztak. Egyébként wikipedián is írnak a spontán liquorrheáról, ami annyiban nem ragadott meg, hogy azon betegek, akiket én valaha ilyen panasz miatt láttam, elsősorban csak fejfájásról panaszkodtak, vagy még arról sem, szinte semmi más egyéb tünet nem kísérte. Az is igaz, hogy eddig szerintem max. 4-5 ilyen beteggel találkoztam, de akkor is más a tapasztalatom a panaszok terén.