A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mucocele kialakulása orrcsonttörés kapcsán

2014.03.05. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrcsont törés mucocele

Most olvasom az American Journal of Otolaryngology-ban, hogy egy nőbetegnél többszörös arckoponya sérülés, többek között darabos orrcsonttörést követően -hosszú évekkel később- kialakult az orrüregében, a nasofrontalis régióban egy gátolt orrlégzést és kozmetikai problémát is okozó mucocele. Az esetről poszter is van ITT. Állítólag ez az első közlemény az orrcsont töréséből adódó, annak környékén kialakult mucocele-ről. A mucocele itt úgy jött létre, hogy vélhetően az elmozdult orrcsont-darabok magukkal vittek némi nyálkahártya-részletet, ami egy kicsi, véletlenül zárt üregbe került. Az így kialakult nyáktartalmú tömlő nem tudott ürülni, egyre csak nőtt, nyomta a környezetét, szép lassan a környező csontokat is elpusztította-odébbnyomta. Például az orrcsont lemezeit kétoldalra szétfeszítette, így az elváltozás egy puha domborulatként volt tapintható a beteg homloka előtt. Ebben az esetben fontos volt differenciáldiagnosztikai szempontból a meningocele illetve a meningo-encephalocele kizárása, mert egy nagyobb arckoponya-sérülés kapcsán akár még agyszövet is hernializálódhatna az orrüregbe.

De nem csak baleset következtében jöhet ilyen létre, sőt, hanem talán leginkább korábbi műtétek kapcsán. Például a homloküreg obliterációjának, kitöltésének ez az egyik lehetséges szövődménye. Ezért sem okvetlen szeretünk obliterálni. De ugyanilyen módon a fülben is létrejöhet, ahol a nyitott technikás fülműtét utáni rekonstrukciónak, a mastoidüreg obliterációjának az egyik potenciális szövődménye. Ezt megelőzendő, ilyen esetekben az a cél, hogy maradéktalanul eltávolításra kerüljön minden kis nyálkahártyarészlet is, lehetőség szerint a csupasz csontfelszín maradjon csak szabadon, és akkor lehet biztonsággal obliterálni.

 

süti beállítások módosítása