a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Orrpolipműtét az evidencia szintjén

2014.02.26. | HTamas |

Címkék: orr szaglás evidencia orrdugulás fess műtét melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült

A Current Allergy and Asthma Reports-ban megjelent egy evidencia review az orrpolipózissal vagy azzal nem járó krónikus melléküreg-gyulladás műtéti kezeléséről, ami elsősorban FESS műtétet jelent. Feldolgoztak jó sok kutatást, ami a témában az utóbbi időben került publikálásra, és ezek alapján a következőkre jutottak:

Mi várható a műtéttől úgy általában egy krónikus melléküregbeteg esetében?
Az átlag visszaesés 15-20%, azaz minden 5-6. betegnek előbb-utóbb biztosan kiújulnak a panaszai. Ez főleg igaz az ASA triászos betegekre, a cisztás fibrózisban szenvedőkre, de azokra is, akiknek még a csont is be van gyulladva. Illetve ami igazán csapdás hír, hogy ha a kórelőzményben már volt ugyanerre a betegségre műtét, akkor kisebb eséllyel/mértékben fognak javulni a panaszok egy újabb műtét után.

Mi lesz a panaszokkal?
Leginkább az orrdugulás javulását várhatjuk, vagyis a betegek. Ezzel szemben a szaglás jóval kevésbé, vagy ritkábban javul, míg a garati váladékcsorgás, arctáji és/vagy fejfájás a kettő közötti mértékben szokott javulni. Akinek sajnos a krónikus gyulladáshoz még allergia is társul, a panaszok javulása az együttes allergiás tünetek miatt kisebb mértékű lesz. Vélhetően egyébként az orrdugulás javulása miatt a polipos betegek többször elégedettebbek a műtét utáni állapottal, mint a nem polipos krónikus melléküreg betegek. Ezt érdemes szem előtt tartani.

Érintőlegesen a biofilmek is benne vannak a cikkben, bár pont ezt a kérdést szerintem kicsit alulszemlézték. Nem baj, én meg úgyis elég sokat írok ezekről.