a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kisállat tartás korai életszakaszban befolyásolja-e a gyermekkori asthma és allergiás nátha kialakulását?

2014.02.17. | VargaZs |

Címkék: orr kisállat allergia

Íme egy 2012-ben megjelent, 90-es években indult és 22000 gyermeket vizsgáló tanulmány, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a korai életszakaszban (0-2 év) kisállat (kutya, macska, madár, hüllő, kutya és macska együtt) tartása és később, 6-10 éves korban előforduló allergiás nátha, asthma összefügg-e.

sleeping-baby-and-kitten.jpg

Sem szőrös, sem tollas állatok tekintetében nem mutattak ki összefüggést a korai életszakaszban folytatott állattartás és iskoláskori asthma között. Azonban azt megfigyelték, hogy azoknál akik az első 2 életévben szőrös állatot tartottak kisebb valószínűséggel szenzitizálódtak aero-allergénekkel szemben. Korai életszakaszban házi kedvencek tartása se nem emeli, se nem csökkenti asthma vagy allergiás nátha tüneteinek kockázatát később, 6-10 éves kor között. Tehát gyermekkori asthma, vagy allergiás nátha kialakulásának megelőzésére nem érdemes senkit állattartásra kapacitálni vagy attól kifejezetten eltiltani a korai életszakaszban.