a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Pneumococcus elleni oltás kérdése krónikus arcüreggyulladásban

2014.02.14. | drHorváthTamás |

Címkék: védőoltás fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek meningitis melléküreggyulladás idült streptococcus pneumoniae

Felmerült egy olyan kérdés, hogy hatékony megelőzés lehet-e a pneumococcus elleni oltás krónikus sinusitises betegek melléküregei esetében?

Szerintem valamennyi védelmet biztos lehet kapni, de nem hiszem, hogy érdemben többet, mint amit egy amúgy egészséges melléküregű ember kapna. A krónikus melléküregbetegek mikrobiológiája más, ott nem a Pneumococcus dominál, szemben az egészségesek akut fertőzéseivel. A krónikus betegek esetében a fertőzéses panasz eredete gyakran az amúgy biofilm formájában folyton ott lévő, főleg Staphylococcusok és meglepően sokszor anaerobok fellángolása. A Kennedy könyvben ezt érthetően leírják, és hivatkoznak benne például Brook-ra is, aki egy még frissebb cikkében is ezt erősíti meg. Tehát hiába gyakrabban durran be a krónikus betegek arcürege, az akut gyulladást ritkábban okozza a Pneumococcus. Én tehát a nemre szavazok, vagyis legalábbis ne várjunk tőle sokat. Ráadásul a pneumococcus legtöbbször uralható a bázisterápia penicillinszármazékokkal, bár néha csak elhúzódó kezelés segít, illetve némi rezisztencia azért előfordul. Illetve kétségtelen, hogy a másik oldalon még ott van az agyhártyagyulladás lehetősége is, de az viszont nem függ össze a melléküregek védelmével.