a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Felnőttkorban felismert kongenitális cholesteatoma

2014.02.05. | HTamas |

Címkék: fül cholesteatoma középfül cholesteatoma congenitalis

Nemrég egy prominens kalapács rövid nyúlvány felvetette a lehetőségét, hogy a betegnek congenitalis cholesteatomája van. Vagyis szerintem nincs cholesteatoma, hanem az csak a rövid nyúlvány, de majd meglátjuk, hogy igazam van-e.  A fő ok, ami miatt a fehéres tömegre nem gondolom, hogy cholesteatoma, az az, hogy az egyébként panaszmentes, jól halló beteg 67 éves, miközben a congenitalis cholesteatoma jellemzően 5 éves kor környékén kerül felismerésre. Mindenenesetre gondoltam azért megnézem, hogy van-e valami olyan rekord, hogy a-legidősebb-beteg-akiben-congenitalis-cholesteatomát-találtak. A pubmeden direkt ilyen csúcsot nem találtam, viszont olyat igen, hogy egy 54 éves embernél a dobhártyában fedeztek fel congenitalis cholesteatomát, illetve egy 52 éves emberben a mastoidüregben, Ezekben a speciális formákban végül is simán elképzelhető, hogy csak későn kerül felismerésre, főleg, ha a mastoidüregben van, mert az még a fülbenézés során sem derül ki. Persze ehhez kell az is, hogy sose lobbanjon be, ne legyen perifokális gyulladás, ne készüljön róla képalkotó, stb., tehát elég sok metsző egyenes szükséges. De lehet ilyen. Megkérdeztem Liktor főorvos urat is, hogy ő mit gondol, és ő sem tudta 100%-ig kizárni, bár nagyon kis valószínüséget adna neki.