a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A náthás panaszokat csak magunknak köszönhetjük

2014.01.17. | HTamas | 1 komment

Címkék: nátha vírusok vírusos fertőzés

Mármint gyakorlatilag az összes problémát a saját immunrendszerünk okozza, az a szerencsétlen vírus szinte csak ott van, de semmi egyebet nem csinál. Most jött ki egy Current Allergy and Asthma Reports cikk, és ott olvastam, hogy a rhinovírusok (RV) -felnőttekben 80%-ban ezek okozzák a náthát- szinte semmilyen szinten nem károsítják a légutak hámsejtjeit. Csupán azzal, hogy odatapadnak a nyálkahártya felszíni fehérjéire, aktiválják az immunrendszert, és minden, amit érzünk, csak a védekezés következtében kialakult gyulladás, tehát a szervezetünk reakciója. Ezzel szemben a kissé ritkább respiratory syncitial virus (RSV), vagy az influenza, amik szintén náthaszerű állapotot okoznak, önmagukban pusztítják a nyálkahártyát, tehát a panaszokhoz ott a vírus károsító hatása is hozzájárul. Egyébként az RV vírusok sem teljesen ártalmatlanok ám, az ő esetükben is ki tudtak mutatni már direkt sejtkárosító hatást in vitro, legalábbis alsó légúti nyálkahártyában, de ehhez elég magas vírustitert kellett elérni.

Rhinovirus.PNG

(Rhinovírus - képforrás)

Ha viszont már nátha, egy gyors tévhit-eloszlatás: Nem azért kapjuk el gyakrabban a náthát ősszel vagy télen, mert hidegebb vagy szárazabb a levegő, vagy mert fúj a szél, vagy pedig mert télen gyengébb az immunrendszerünk, hanem mert olyankor könnyebben terjed a vírus, mivel mindenki inkább zárt légterekben tartózkodik, nem annyira kinn.