a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrpolipok ellen leggyakrabban felírt gyógyszerek

2013.12.20. | HTamas |

Címkék: orr gyógyszerek szteroid orrpolip

Massachusetts-ben csináltak egy felmérést, hogy az orrpolipok ellen milyen gyógyszerek kerülnek felírásra a környékükön. Főleg fül- orr- gégészeket kérdeztek meg (kb. 2/3), de más orvosok is, elsősorban alapellátásból szintén bekerültek a vizsgálatba.

Orrpolip diagnózissal a következő gyógyszereket kapták a betegek:
- 43,7% szteroidos orrspray
- 26,9% szteroid tabletta
- 26% antibiotikum
- 18,5% antihisztamin

Elég érdekes lista. Én egy ilyet tartanék ideálisnak:
- 90% szteroidos orrspray
- 9% szteroid tabletta
- 1% antibiotikum

A szteroid adott esetben még tablettában is teljesen rendben van, erről már egy éve írtam a 2012-es európai orrpolip állásfoglalás kapcsán. De azért elsősorban a spray formátumot kell erőltetni, ha az hatékonynak bizonyul, ami persze nem mindig alakul úgy. Az antibiotikumok közül a makrolidoknak úgy tűnik van gyulladásgátló hatása a baktériumölő képességen túl, ezért azzal már a krónikus melléküreggyulladás kapcsán is komoly terápiás kísérletek folynak. Viszont nálam ez lenne az 1%-nyi felírás, azaz a kvázi kísérletek. Illetve ha éppen felülfertőződés van, akkor is mehet az antibiotikum, de abban az esetben az egyáltalán nem az orrpolipnak szól, hanem a következményes felülfertőződésnek.

Az antihisztaminnak valójában igazi szerepet még nem találtak ki ebben a betegségben. Nem hiszek benne, hogy valaha érdemi, kifejezett hatást el lehet érni a poliposoknál ezekkel a szerekkel. De ki tudja, majd a sokadik generációs készítmények hátha bizonyítanak.