a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az arcidegbénulás leggyakoribb okai egy arcideg centrumban

2013.12.02. | HTamas | 3 komment

Címkék: szövődmények arcideg bell paresis

A Laryngoscope-ban olvastam egy absztraktot az arcidegbénulás okairól, amit a Massachusets Eye and Ear Infirmary-ben működő Arcideg Centrum munkacsoportja publikált közel 2000 eset feldolgozásával. Ez olyan nagy elemszám, hogy muszáj rá odafigyelni, és nagyon érdekes, hogy egy csak erre specializált intézményben mivel találkoznak a kollégák.

Ők 1989 beteg adatai alapján a következő okokat találták az arcidegbénulás hátterében:

- Bell paresis 38%
- Akusztikus neurinoma műtét 10%
- Rosszindulatú daganat 7%
- Iatrogén sérülés 7%
- Varicella-zoster (herpesz vírus fertőzés) 7%
- Jóindulatú elváltozás 5%
- Veleszületett bénulás 5%
- Lyme kór 4%
- És 17% erejéig sok minden más, nem felsorolva

A feljebb felsorolt listából én eddig csak Bell paresissel, zosterrel, rosszindulatú daganattal (parotis tumorral), és iatrogén bénulással találkoztam, a többi külön megnevezettel nem. A Lyme gyakorisága nekem meglepetés. Érdekes az is, hogy ennyire nincs a gyakori okok közt a szövődményes középfülgyulladás, ami persze sokkal ritkább, mint mondjuk 100 éve, de azért előfordul. Például életem első mastoidectomiáját is egy lebénult arcideg, szövődményes mastoiditis miatt végeztem. Talán azért nem kiemelt ez a kórkép egy arcideg centrum esetében, mivel a bénulás a fülműtét után rendeződni szokott, és a beteg egyszerűen nem jut el odáig. Ezen kívül eszembe jutott még egy entitás, a traumás arcidegsérülés. Sohasem dolgoztam traumatológián, szóval nem tudom mennyire gyakori a temporalis csont vagy más törés kapcsán kialakult facialis bénulás, de az biztos, hogy itt a fenti top 8-ba nem került bele, mint ok.

Én is egyértelműen legtöbbször Bell paresissel találkozom. Ha meg kellene saccolnom, az összes beteg közel vagy legalább fele Bell lehetett, a többi (iatrogén sérülés, zoster, tumor) elég ritka.