A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A házi gyógymódok újra előtérben a megfázás kezelésében

2013.11.28. | VargaZs |

Címkék: orr nátha gyógyszerek orrdugulás garat fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet

A Mayo Clinic nemrég megosztott egy cikket, amely szerint a klasszikus gyógyszeres kezelés megfázás ellen nem olyan hatékony, vagy közel egyformán hatékony a hagyományos házi gyógymódokkal. Az amerikai FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) például azt tanácsolja a szülőknek, hogy 2 éves kor alatt, bizonyos esetekben 6 éves kor alatt ne adjunk megfázásra való, vény nélkül megvásárolható szereket (a cikk nem tér ki pontosan milyen hatóanyagokra érti ezt).

maciméz.jpg

Amerikában egyre több gyermekorvos és szülő részesíti előnyben inkább a házi gyógymódokat a nátha kezelésében. Kétség kívül a húsleves, a méz és a puncs kiállta az idő próbáját.

Például tudományosan igazolt tény, hogy a húsleves hatékonyan csökkenti az orrdugulás tüneteit azáltal, hogy gátolja a neutrophil granulociták mozgását és serkenti a szervezetben a váladék áramlását, kiürülését. 

A nyers méz kulcsfontosságú antibakteriális és antimikrobális hatása miatt, a benne lévő kén pedig enyhíti a torokfájást és gyorsítja gyógyulás folyamatát.

Felnőtteknél tanácsolják a forró puncs ital fogyasztását, ami még a húslevesnél is hatékonyabbnak tűnik. Az alkohol kitágítja az ereket ezáltal a fehérvérsejtek könnyebben felveszik a versenyt a fertőzéssel, továbbá enyhe szedatív hatásából adódóan elősegíti a pihentető éjszakai alvást.

süti beállítások módosítása