a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nemzetközi állásfoglalás a gyermekkori nátha kezeléséről - 2013

2013.11.27. | VargaZs | 5 komment

Címkék: orr allergia orrdugulás gyermek fül orr gégészet

Az orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedése gyakori probléma kisgyermekeknél, tinédzsereknél, amely kedvezőtlen hatással bír a testi-lelki és szociális jóllétre egyaránt. Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság munkacsoportja 2013 júliusában bocsátotta ki állásfoglalását (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12235/full), amely a gyermekkori nátha kivizsgálására és kezelésre irányuló ajánlást tartalmazza.

Az  orrnyálkahártya gyulladását az alábbiak közül legalább két jellegzetes tünet együttes fennállása esetén állapíthatjuk meg: orrváladékozás, orrdugulás, tüsszögés vagy orrviszketés. Az orrnyálkahártya-gyulladásokat alábbiak szerint osztályozzuk: 1. allergiás nátha, 2. fertőzéses nátha, 3. egyéb nem allergiás és nem fertőzéses eredetű nátha. Hasonló tüneteket produkálhat ugyanakkor például az orrsövény ferdülés, a megnagyobbodott orrmandula, vagy orrpolipok jelenléte is.

Az allergiás nátha diagnózisában segítségünkre van a fizikális vizsgálat és bőrteszt elvégzése. Allergiás nátha esetén a kiváltó allergének kerülése feltétlenül ajánlott, első vonalbeli kezelésüket tekintve az antihisztamin tartalmú orrspray, vagy tabletta, vagy szteroid tartalmú orrspray egyaránt hatékony, azonban ez utóbbi hatásosabbnak bizonyult. A biztonságos alkalmazás érdekében gyermekeknél a szteroid tartalmú orrspray napi egy alkalommal történő használata ajánlott. Kiegészítő kezelésként hasznos lehet leukotrién receptor antagonista típusú készítmény, lohasztó orrcsepp/orrspray rövid ideig történő alkalmazása, tengervizes orrmosó és antikolinerg hatású orrspray használata. Az igazoltan IgE-mediált allergiás nátha eseteiben az allergén specifikus immuntherápia (SLIT) hasznos lehet a betegség súlyosbodásának megelőzésében.