a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fülkürtnyitó izmok

2013.11.24. | HTamas |

Címkék: anatómia fül fülkürt

Vettem egy nagy levegőt, és végre lerajzoltam az általam korábban ábrázolhatatlannak gondolt, fülkürt működésével kapcsolatos izmokat. Nyilván ez sem tökéletes kép, de talán segítség lehet a megértéshez. Ez egy jobb fülkürt átmetszeti képe, az orrgarati szájadékhoz közel, kb. szemből:

eustachian tube muscles 2_1.jpg

A fülkürt C alakú porca kék a képen, maga a lumene a fekete cső, az izmok pirosak. A fülkürthöz 4 izom kapcsolódik, a musculus tensor veli palatini (a képen 1), a m. levator veli palatini (2), a m. salpingopharyngeus (3), és a m. tensor tympani. Ezek közül az utolsó, a m. tensor tympani csak ott van, a fülkürt mellett fut, de a fülkürt működéséhez nincs köze, nem is rajzoltam oda. A maradék háromból is elsősorban a m. tensor veli palatini az, amelyik a passzív állapotában zárt fülkürtöt kinyitja. A tensor mellett a m. salpingopharyngeus nyelésnél közrejátszik a nyitásban, illetve jelzetten a levator izom is, de annak igazából nagy szerepe nincs ebben a folyamatban. A rajzon látható is, hogy a levator nem is abban a síkban fut, hogy effektíven nyitni tudjon, histzen többé-kevésbé párhuzamosan fut a tubával. Az igazi nyitó izom látatóan az egyes számmal jelölt tensor veli palatini.