A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fülkürtnyitó izmok

2013.11.24. | drHorváthTamás |

Címkék: anatómia fül fülkürt

Vettem egy nagy levegőt, és végre lerajzoltam az általam korábban ábrázolhatatlannak gondolt, fülkürt működésével kapcsolatos izmokat. Nyilván ez sem tökéletes kép, de talán segítség lehet a megértéshez. Ez egy jobb fülkürt átmetszeti képe, az orrgarati szájadékhoz közel, kb. szemből:

eustachian tube muscles 2_1.jpg

A fülkürt C alakú porca kék a képen, maga a lumene a fekete cső, az izmok pirosak. A fülkürthöz 4 izom kapcsolódik, a musculus tensor veli palatini (a képen 1), a m. levator veli palatini (2), a m. salpingopharyngeus (3), és a m. tensor tympani. Ezek közül az utolsó, a m. tensor tympani csak ott van, a fülkürt mellett fut, de a fülkürt működéséhez nincs köze, nem is rajzoltam oda. A maradék háromból is elsősorban a m. tensor veli palatini az, amelyik a passzív állapotában zárt fülkürtöt kinyitja. A tensor mellett a m. salpingopharyngeus nyelésnél közrejátszik a nyitásban, illetve jelzetten a levator izom is, de annak igazából nagy szerepe nincs ebben a folyamatban. A rajzon látható is, hogy a levator nem is abban a síkban fut, hogy effektíven nyitni tudjon, histzen többé-kevésbé párhuzamosan fut a tubával. Az igazi nyitó izom látatóan az egyes számmal jelölt tensor veli palatini.

süti beállítások módosítása