a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

TORS (transoral robotic surgery) újratöltve

2013.11.19. | VargaZs |

Nemrég Michael Douglas esete kapcsán írtam egy rövid ismertetőt a szájüregi robotsebészetről (TORS-ról), azonban most a Hamburgban dolgozó Lőrincz Balázs Bendegúz dr. kollégánk felhívta a figyelmemet arra, hogy a forrásként használt Mayo Klinika honlapján található leírás azért bizonyos vonatkozásaiban nem tökéletesen fedi a valóságot. Lőrincz dr. egyébként az egyetlen magyar fül- orr- gégész, aki daVinci robottal dolgozik, és egyúttal ő az egyetlen fej-nyak sebész Németországban, aki oktatja is ezt a technikát.

LBB.jpg

Kiemelte, hogy ami például a daganat kiterjedésétől függő műtéti indikációkat illeti, kifejezetten a kisebb, T1, T2 méretű tumorok esetében ajánlott ez a műtéti típus, az ennél nagyobb daganatok esetében továbbra is a hagyományos külső feltárást részesítik előnyben. Az indikációs terület komoly átfedést mutat a primer kemoradioterápiával, tipikusan a HPV-pozitív oropharynx tumorok esetében, azonban a hagyományos műtétekkel összehasonlítva a robottechnika lehetővé teszi az eltávolítást nagyobb, járulékos roncsolás (pl. mandibulotomia) nélkül.

Reméljük, hogy Lőrincz dr. a későbbiekben segít nekünk itt a blogon eligazodni a robottechnika világában, már csak azért is, mert azon dolgozik, hogy ez az eljárás a magyar fül- orr- gégészek számára is elérhető legyen.