A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A szőrsejt regeneráció emlősökben is megvalósult

2013.11.19. | drHorváthTamás |

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés szőrsejt

Outer hair cell.png

Már nem tudom, hogy honnan jutottam el a Harvard híreihez, de ott olvastam, hogy ott dolgozó kollégáknak sikerült működő szőrsejtet növeszteniük emlősállatban is a környező ún. supporting (támasztó) sejtekből (eredeti cikk: Neuron). Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy a Notch jelátviteli rendszert módosították, ami például az idegsejtekben a differenciálódást is elég jelentősen befolyásolja. Nagyon érdekes dolog, mert ezt a jelenséget idáig csak madarakban  lehetett látni, ahol az esetleg elhalt külső szőrsejtek a mellettük/alattuk lévő ún. Deiters sejtekből is ki tudnak újra alakulni, erről írtam is már.

Az absztraktból nem derül ki, de egyébként külső szőrsejteket sikerült növeszteniük zajkárosodott állatokban. A hallásért alapvetően nem ezek a sejtek felelősek, mert ők csak felerősítik a hanghullámot. Maga a hallás a belső szőrsejteken valósul meg, úgyhogy még van további teendő, hogy teljes legyen a siker. De önmagában ez egy óriási dolog, hogy egy ilyen specializált, módosult idegsejtet sikerült növeszteniük, mert ez lehet az egyik kulcs az időskori halláscsökkenés, vagy a zajártalom kezelésében. Kérdéses persze, hogy nem győz-e inkább itt is a technika: valami igen cizellált implantátum azért versenyképes lehet az őssejtes/sejtregenerációs/új-sejt-növesztős módszerekkel.

(képforrás)

süti beállítások módosítása