a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A szőrsejt regeneráció emlősökben is megvalósult

2013.11.19. | HTamas |

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés szőrsejt

Outer hair cell.png

Már nem tudom, hogy honnan jutottam el a Harvard híreihez, de ott olvastam, hogy ott dolgozó kollégáknak sikerült működő szőrsejtet növeszteniük emlősállatban is a környező ún. supporting (támasztó) sejtekből (eredeti cikk: Neuron). Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy a Notch jelátviteli rendszert módosították, ami például az idegsejtekben a differenciálódást is elég jelentősen befolyásolja. Nagyon érdekes dolog, mert ezt a jelenséget idáig csak madarakban  lehetett látni, ahol az esetleg elhalt külső szőrsejtek a mellettük/alattuk lévő ún. Deiters sejtekből is ki tudnak újra alakulni, erről írtam is már.

Az absztraktból nem derül ki, de egyébként külső szőrsejteket sikerült növeszteniük zajkárosodott állatokban. A hallásért alapvetően nem ezek a sejtek felelősek, mert ők csak felerősítik a hanghullámot. Maga a hallás a belső szőrsejteken valósul meg, úgyhogy még van további teendő, hogy teljes legyen a siker. De önmagában ez egy óriási dolog, hogy egy ilyen specializált, módosult idegsejtet sikerült növeszteniük, mert ez lehet az egyik kulcs az időskori halláscsökkenés, vagy a zajártalom kezelésében. Kérdéses persze, hogy nem győz-e inkább itt is a technika: valami igen cizellált implantátum azért versenyképes lehet az őssejtes/sejtregenerációs/új-sejt-növesztős módszerekkel.

(képforrás)