a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Robotsebészet (TORS, transoral robotic surgery) a fül-orr-gégészetben

2013.11.12. | VargaZs |

A Mayo Klinika honlapján olvastam nemrég egy nagyon jó összefoglalót fenti témában.

A fej-nyaki daganatos elváltozások gyakran előrehaladott stádiumban kerülnek felismerésre. A hagyományos sebészi eljárások, kemoterápia, sugárkezelés csak korlátozottan eredményesek, emellett klasszikus sebészi módszerekkel a rejtett helyzetű tumorok csak komoly szövetroncsolás árán közelíthetőek meg. A hagyományos sebészi kezelés után többnyire hosszabb kórházi tartózkodás szükséges, emellett a betegek komoly nyelési és beszéd nehezítettséggel, táplálási problémákkal küzdenek, nagy nyaki hegek maradnak vissza.

62fa05072140a18583d414750b4c9631.jpg

A szájon keresztül alkalmazott robotsebészet, a TORS egy modern, minimál invazív, tehát igen kíméletes műtéti technika, amely során a sebész orvos által irányított robotkarok végzik el a műtétet, tehát nem közvetlenül, de a sebész operál.

A da Vinci robot három részből áll: egy sebészkonzolból, operációs asztalból és egy nagy-definíciós 3D optikai rendszerből. Egy robotkar kezeli a videót, három másik kar pedig az operációt végzi. A csuklós robot-kezek a szájon keresztül jutnak az operáció színhelyére. A sebész három dimenzióban látja az operáció folyamatát, kézmozdulatait pedig a robotrendszer arányosítja a test nagyságához úgy, hogy a sebész kézmozdulatai mikro-mozgást eredményezhessenek.

A robotsebészet technikai előnyei a precíz kivitelezés, a miniatürizálás lehetősége, a kézi gyakorlatnál sokkal nagyobb kiterjedésű mozgásra való képessége és az operáció közvetlen színhelyének háromdimenziós felnagyíthatósága.

A beteg számára nyújtott előnyök a kisebb műtéti megterhelés, hamarabbi gyógyulás, lerövidült műtéti idő, kedvezőbb optikai eredmény, kevesebb fájdalom és szövődmény lehetősége.

A da Vinci sebészeti rendszert nem csak fej-nyaki tumorok kezelésénél, hanem urológiai, nőgyógyászati, szívsebészeti műtéteknél is használják. A rendszert 800 kórház használja Európában ill. Amerikában, és 2006 végéig már 48 000 operációt végeztek el vele.

Itt egy video a robot működéséről: http://www.youtube.com/watch?v=bNXrbrsgYjs