a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kórokozó-specifikus jelek középfülgyulladásban

2013.11.09. | HTamas |

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfülgyulladás akut streptococcus pneumoniae moraxella haemophilus

Betegvizsgálat során az egyik legfontosabb kérdés, hogy ott helyben sikerül-e minél pontosabban diagnosztizálni egy adott betegséget, vagy szükség van-e további vizsgálatokra. Például jó lenne tudnunk azonnal eldönteni, hogy egy fertőzést baktérium vagy vírus okoz, mert nem mindegy, hogy adunk-e rögtön antibiotikumot, vagy sem. Sőt, ha baktérium, az sem mindegy, hogy milyen baktérium okozza a fertőzést, mert egyes baktériumok ártalmatlanabbak, míg mások nem,  egyesek ellenállóbbak bizonyos antibiotikumokra, míg mások nem, stb.

Ez onnan jutott eszembe, hogy a múltkori, visszatérő középfülgyulladásos bejegyzés után elkezdtem kicsit jobban körbejárni a gyermekkori gennyes középfülgyulladás mikrobiológiájának kérdését. Gyerkőcök esetében kifejezetten fontos, hogy hamar dönthessünk, hiszen nekik komoly nyúzás minden vizsgálat, sokszor két embernek kell lefogni őket, hogy egyáltalán belenézzünk a fülükbe, nemhogy még ezek után vérvétel, tenyésztés, stb. Szóval jó lenne minél előbb tudnunk, hogy mivel állunk szemben. Kíváncsi voltam, hogy az "öreg" kollégáktól összeszedett, szóbeszéden alapuló tudáson túl, van-e valami közlemény is arra vonatkozólag, hogy vannak-e olyan jelek, tünetek, ami alapján rögtön lehet a kórkozóra következtetni egy gyerek gennyes középfülgyulladásánál. Szerencsére 3 cikket is találtam, egyet a Vaccine-ben, egyet az Acta Otorhinolaryngologica-ban, egyet pedig a Clinical Infectious Diseases-ben.

A lényeg, hogy a klasszikus 3 kórokozós választási lehetőségben (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis) vannak olyan jelek, amik segíthetnek eldönteni a kérdést. Ugyan mindenhol kihangsúlyozzák, hogy ezek nem mindenható, garanciális tünetek, de mindenképpen használhatók. Markáns különbségek mutatkoztak a következtethetőség szintjén is, mert míg szegény Moraxella nem egy tipikus kinézetű betegséget okoz, addig a Streptococcus pneumoniae-t jobban egyértelműsíthetik bizonyos eltérések. De ez pont nem is baj, mert míg a Moraxella alapvetően ártalmatlanabb fajta, addig a Streptococcus remek szövődményeket tud okozni, például agyhártyagyulladást.

Szóval a klinikai jelek, amikből következtetni lehet:

Streptococcus pneumoniae:
- Súlyosabb, gyorsabb lefolyás/kialakulás
- Magas láz
- Nagyobb eséllyel spontán dobhártya-perforáció
- Lobos, nagyon vaskos dobhártya, a kalapács markolata alig/nem látszik

Haemophilus influenzae:
- Gyakori együttes kötőhártya-gyulladás
- A fültükri kép kevésbé durva, inkább látszik a dobhártya mögött a genny, és a kalapács markolata is jobban kivehető

Moraxella catarrhalis:
- Nincs kifejezett valószínüsítő jel

Talán ezek tényleg segítenek, hogy legalább a legveszélyesebb Streptococcusnak hatékonyabban el tudjuk látni a baját.