a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hogyan hallgassak biztonságosan mp3-lejátszót?

2013.11.08. | VargaZs |

Címkék: fül zaj belsőfül zajártalom halláscsökkenés audiológia hallóideg

Manapság a fiatalok többsége nem megy el sehová az okostelefonja nélkül, legyen az sportolás, munkába vagy iskolába menet, vagy bármilyen szabadidős tevékenység. Az önfeledt zenehallgatás bár jókedvre derít, ne felejtsük el, hogy a nagy hangerő és rendszeres, napi szintű használat előbb-utóbb visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vezethet.

fejhallgató_1.jpg

Egy uniós szakvélemény szerint az MP3-lejátszókat, iPodokat és hasonló eszközöket rendszeresen használók 5-10 százalékánál komoly a kockázata a tartós halláskárosodásnak. A leginkább azok veszélyeztetettek, akik legkevesebb öt éven át naponta legalább egy órán keresztül, nagy hangerővel (89 decibel zajszint felett) hallgatnak zenét fülbe dugható fülhallgatóval. Becslések szerint az EU-ban körülbelül 2,5–10 millió ember tartozik ebbe a csoportba.

Az Európai Unió rendelkezései szerint a gyártok kötelezve vannak, hogy 100 dB fölé ne lehessen emelni a hangerőt, azonban mégis vannak olyan eszközök, amelyek hangosabbak. Speciális fejhallgatók szintén nagyobb hangerő elérésére képesek, mint a hagyományos fülhallgatók, ezzel fokozva a halláskárosodás veszélyét.

Itt egy táblázat a gyakorlati alkalmazásról, zenei irányzat és heti óraszám függvényében:

zenehallgatás.jpg

Halláskárosodás nélkül 80 dB-es zajterhelés 8 órán keresztül érheti fülünket. Kétszeres hangerő feleennyi időt tesz lehetővé. Mivel a hangerő dB-ben mért mértéke logaritmikus skálát alkot, a kétszeres hangerő 83 dB körüli hangot jelent. Így 100 dB erősítéssel már csak néhány perc megengedett. Ha valaki olyan hangosan hallgatja fülhallgatón keresztül a zenét, hogy azt más is hallja, legalább 100 dB, vagy még erősebb hangerőt használ.