a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

E-patient Dave Budapesten: hadd segítsenek a betegek!

2013.11.05. | drHorváthTamás |

Címkék: internet

E-patient Dave.jpg

Bár nem fül- orr- gégészeti téma, nem tudok szó nélkül elmenni Dave deBronkart, azaz E-patient Dave Meskó Berci által szervezett budapesti látogatása mellett. Dióhéjban annyit kell róla tudni, hogy 2007-ben multiplex áttétes (tüdő, combcsont, koponyacsont) veserákot diagnosztizáltak nála, és a szerencsén kívül annak köszönheti a túlélést, hogy a saját kezébe vette a sorsát, az interneten kinyomozta többek között más betegek segítségével, hogy mi az a kezelés, amiben a tudomány mai (akkori) állása szerint bízhat, hol, és kinél érdemes a kezelést végezni, végül azt sikeresen abszolválta. Az ő története a jövő egészségügye, vagyis ez már a jelen, mint a példa mutatja. Egy beteg, aki jól használta az interneten található információt, és együttműködve a betegtársaival és az orvosaival, megbirkózott a betegségével. Az ő története mindenkinek tanulság, orvosoknak, betegeknek, és leendő betegeknek is, hiszen egyszer mindenki beteg lesz, egyszer mindenki szembesül az egészsége törékenységével.

Mi nekem a tanulság?

Az interneten minden információ szabadon hozzáférhető, beteg és orvos számára is. Csak annyi a különbség az orvos és a beteg között, hogy a beteg nem tudja okvetlen jól értékelni az információt, és nincs gyakorlati tapasztalata. Viszont az információ helyes értékeléséhez, és a gyakorlati tapasztalatokhoz igenis szükséges az orvosok 6 év egyetemi képzése, utána az átlag 5 év szakképzés, majd az élethosszig tartó további tanulás.

Bizonyos egészségügyi kérdésekben a jól informált beteg akár tájékozottabb is lehet, mint a kezelőorvosa. Ez nem jelenti azt, hogy helyet cserélhetnek, mert az adott szakterület többi 99,9%-ában, vagy az adott szerv élettanában az orvos többet tud a betegnél. De a beteg ma már nem biztos, hogy csak okoskodik, hanem egyértelműen segítheti a kezelést, ezért az orvosnak meg kell hallgatni a beteget, nem pedig leinteni. Sőt, a láthatóan jól együttműködő beteget meg lehet kérni, hogy segítsen nekünk információt keresni a megoldatlan bajára. Ugyanakkor az interneten nagyon sok felesleges, használhatatlan, sőt téves, esetleg kifejezetten káros információ is van. Tehát ha egy beteg sokat olvas az interneten, még nem biztos, hogy képes érdemben együttműködni az orvossal.

A paternalista orvoslásnak vége, illetve vége kell, hogy legyen. Most az együttműködő orvoslás kell, hogy eljöjjön. Ehhez az orvosoknak és a betegeknek is alkalmazkodni kell.