a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Visszatérő középfülgyulladás gyerekeknél: új, vagy nem jól kikezelt fertőzésről van szó?

2013.10.31. | HTamas | 2 komment

Címkék: fül antibiotikum gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut haemophilus

Bármilyen fertőzésről is legyen szó, a kezelések ellenére visszatérő panaszok esetén szinte mindig felmerül, hogy vajon ez most egy újabb fertőzés, vagy nem sikerült kikezelni jól a betegséget. Nincs ez másként a gyerekek fül- orr- gégészeti betegségeinél sem, sőt, mivel ott a közösségbe járó gyerekek nagyon sokszor betegek, ezért ez egy állandó vita, orvos és szülő, orvos és orvos, szülő és óvónő, stb. között.

Most rochesteri kollégák az akut középfülgyulladást illetően jártak utána, hogy vajon a fenti kérdésre mi lehet a helyes válasz. Azt vizsgálták, hogy ha 30 napon belül újra középfülgyulladása lesz a gyerkőcnek amoxicillin-klavulánsav (Augmentin, Curam, Forcid, stb.) szedése után, akkor az eredeti kórkozót találják-e a középfülben, vagy újat. Szerintem logikus, mégis nagyon érdekes eredményre jutottak. Úgy néz ki, hogy minél később térnek vissza a panaszok, annál kisebb eséllyel van szó ugyanarról a kórokozóról. Ez így önmagában nem nagy újdonság, de a konkrét számokat olvasva már jóval izgalmasabb. Ha már egy héttel az antibiotikum befejeztével újra panaszos lett a gyermek, akkor 80% eséllyel ugyanaz a baci volt. 2 hét esetében ez már csak 70% volt, 3 héttel 60%, 4 héttel később pedig 40%. Így azt lehet mondani, hogy ha nagyon rövid időn belül van ismét gond, akkor az szinte biztosan nem jól kikezelt eset, míg egy hónappal később már inkább új betegségről van szó, bár azért még akkor is lehet a korábbi fellángolása. Engem főleg ez utóbbi tény döbbentett meg.

Illetve bónuszként, érdekességként ott van az a tény is, hogy az esetek felében Haemophilus influenzae volt a kórokozó, ami szerintem lehet, hogy a Streptococcusok elleni vakcináció következménye. Ugyanúgy van középfülgyulladás, csak már főleg nem Streptococcus okozza, ennyi.