a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Thornwaldt ciszta

2013.10.18. | HTamas |

Címkék: orr orrgarat epipharynx Thornwaldt ciszta

A Thorwaldt ciszta az orrgarat (epipharynx) középső vonalában, a hátsó-felső falon alakulhat ki. Kifejezetten ritka, személy szerint nekem egy ilyen betegem sem volt soha. Viszont egy kollégám pár éve operált egy ilyen ügyet (talán Helfferich főorvos?), így volt alkalmam látni. Olyan volt, mint egy retenciós ciszta a nyelvgyökben. Egyébként általában semmilyen panaszt nem okoz, és véletlenül fedezzük fel, viszont ha nagyobb, akkor orrdugulást, esetleg garati váladékcsorgást, vagy fejfájást is tud okozni. Illetve ha felülfertőződik, akkor tályog-szerűség is lehet belőle, ami a koponyaalapi-gerinc előtti elhelyezkedés miatt sürgősségi megoldást igényel.

Ami a differenciáldiagnózist illeti, a rosszindulatú daganatoktól elméletileg könnyű elkülöníteni, mivel sima, lekerekített tömlőt látunk, melyet ép nyálkahártya borít. Viszont fontos, hogy nehogy egy meningocelet, meningo-encephalocelet, vagy esetleg egy juvenilis angiofibromát nézzünk Thornwaldt cisztának. A diagnózis felállítását ezért érdemes megtámogatni képalkotóval, amelyek közül jelen esetben az MRI jobb, mint a CT, illetve aspirációs cytológia is segíthet eldönteni a kérdést. Kezelése műtéti, fogjuk, kivesszük minimum a fal jelentős részét, vagy ha lehet,az egész cisztát. Ez utóbbit könnyű leírni, de megtenni adott esetben már annál nehezebb. Azon gondolkodtam, hogy ha műtenem kellene, akkor egyik orrfélen néznék endoszkóppal, a másikon át pedig egy felfelé fogóval a szem ellenőrzése mellett talán el lehet eltávolítani az egész cisztát. Nyilván ehhez kell, hogy hátra lehessen menni mindkét alsó kagyló mellett a közös orrjáratban.

A ciszta nevét Gustav Ludwig Thornwaldtról kapta, aki 1885-ben 26 ilyen esetet mutatott be. Annak ellenére róla nevezték el ezt a betegséget/jelenséget, hogy Mayer már 1840-ben írt epipharyngealis cisztáról. A létrejöttének pontos okát nem tudjuk megmondani. Annyit tudunk, hogy a gerinc kialakulását megelőző ún. gerinchúr maradványából alakulhat ki. A gerinchúr az embrionális fejlődés során eltűnik, maradványa a csigolyák közti porckorongok nucleus pulposusában található, azonban például a gerincoszlop tetején, az orrgaratban való megmaradása eleinte egy laposabb bursa, később, megnagyobbodás esetén ciszta formát ölthet, na és ez már a Thornwaldt ciszta.

Akit még ennél is részletesebben érdekel a Thornwaldt ciszta, annak ajánlom ezt a cikket.