a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az allergiás nátha depó-szteroiddal való kezelésének rizikója

2013.10.16. | HTamas |

Címkék: allergia szteroid allergiás rhinitis

Szerintem a legtöbb fül- orr- gégész találkozott már olyan szénanáthás beteggel, aki "csak a szokásos Diprophos injekciójáért" jött, mert nem akar, vagy nem tud más gyógyszerrel megszabadulni az allergiás tüneteitől. Az előbbi szakmailag nem helyes, az utóbbi sajnálatos, de akkor is, ez egy rizikós dolog. Én nem is szoktam felírni senkinek, nagyon sajnálom. Az a probléma, hogy a Diprophos egy betametazon tartalmú, ún. depó-szteroid készítmény, azaz nagyon lassan ható szteroidinjekció. Mivel lassan hat, nemcsak a hatása tart sokáig (nyilván ezért szeretik az allergiás betegek), hanem az esetleges mellékhatások is. Emlékeztem rá, hogy korábban a Háziorvosblogon írt erről a kérdésről a kolléganőm, Ipolyi-Topál Gitta. Most megnéztem újra, és korrektül fel van sorolva, hogy miféle mellékhatásai lehetnek a szteroidoknak, ami így sajnos hetekig (vagy örökre...) tarthat, pl. csontritkulás, magas vérnyomás, vércukorproblémák, gyomor-, bélrendszeri tünetek, hormonális dolgok, stb.

Nos, a fentiek most már a depó-szteroidok esetében nem csak elvi szinten, hanem a gyakorlatban is igazolódtak. Dán kollégák kimutatták, hogy a hosszú hatású szteroidokkal kezelt allergiások között egyértelműen több lett a cukorbetegségben és a csontritkulásban szenvedő, mint azok között, akik nem kaptak szteroidot. Így tehát akik a szteroidot választják, azok könnyen cseberből vederbe kerülhetnek, sőt. Pláne, hogy most már létezik specifikus immunterápia is, illetve akár orrkagyló megkisebbítés is szóba jöhet a gyógyszerrrezisztens allergiára, amiknek kisebb a veszélye, mint a szteroidnak. Nem érdemes más betegségeket kísérteni, szóval csak óvatosan azzal az injekcióval.