A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Részben elpusztult üllő hosszú szár

2013.10.13. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét üllő hallócsontok hallócsontpótlás tympanoplastica columella incus

Egy krónikus középfülgyulladás műtéte kapcsán a múltkor fényképeztem egy típusos részleges üllő hosszúszár-pusztulást, és most paintben kiegészítettem az elpusztult részt is. Művészi lett.

Destroyed incus -.jpg

Az üllő pusztulása a leggyakoribb hallócsont probléma a középfül gyulladásos folyamataiban. Általában csak részlegesen pusztul, és szinte mindig a hosszú szárral van baj, mint ahogy ezen a képen is az hiányzik. Ennek az oka vélhetően a hosszú szár vérellátásában keresendő, ami nem bírja a tartós vagy sűrűn visszatérő gyulladásos folyamatokat.

Egy ilyen esetben lehetne próbálkozni ionomer cementes rekonstrukcióval, hogy így hozzunk létre folytonos, rigid kapcsolatot az üllő és a kengyel feje között. Most viszont ezt azért nem így tettem, mivel az üllő teste csontosan ki volt rögzülve a lateralis atticusfalhoz, és a mobilizáció olyan jól sikerült, hogy kijött az incus. Ezért egy rövid columellát helyeztem be, az is jó.

süti beállítások módosítása