A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mehet-e gelfoam a középfülbe, vagy sem?

2013.10.06. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét középfül gelfoam tubaszájadék

A Learning ENT facebook csoportban valaki megkérdezte, hogy tanácsos-e a fülműtét során/végén a tubaszájadékba is gelfoamot tenni, vagy sem. A vita aztán kiszélesedett odáig, hogy egyáltalán szabad-e a középfülben gelfoamot használni, hagyni a fülműtét végeztével. A szokásos hitvita alakult ki, valaki szerint egyáltalán nem szabad, más szerint -például szerintem- meg miért ne? Teljesen jó eredmények vannak gelfoammal, és ez aztán tipikusan az a kérdés, amit semmilyen tudományos közleményhalmaz nem fog egyértelműen megválaszolni. Hit és szokás kérdése, ennyi. Valaki aztán egy huszárvágással bemásolta a Sanna-féle Middle Ear and Mastoid Surgery könyvből az idevágó részt, ami aztán azzal a megnyugtató válasszal szolgál, hogy de igen, lehet rakni a középfülbe gelfoamot, sőt a tubaszájadékba is. A fene tudja, én azért oda csak akkor raknék, ha a subtotalis perforáció az egész első-alsó és első-felső negyedet érinti, más esetben azért a ventilláció érdekében pont oda nem, máshova viszont szívfájdalom nélkül. Azzal együtt mondom ezt, hogy Sanna profnak mindent elhiszek, mivel egyszer találkoztam már vele, és elég meggyőző volt, hogy érti a dolgát. Például ő csinálta a pars petrosa cholesteatoma stádiumbeosztását, amiről korábban már írtam is.

süti beállítások módosítása