a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mehet-e gelfoam a középfülbe, vagy sem?

2013.10.06. | HTamas |

Címkék: fül fülműtét középfül gelfoam tubaszájadék

A Learning ENT facebook csoportban valaki megkérdezte, hogy tanácsos-e a fülműtét során/végén a tubaszájadékba is gelfoamot tenni, vagy sem. A vita aztán kiszélesedett odáig, hogy egyáltalán szabad-e a középfülben gelfoamot használni, hagyni a fülműtét végeztével. A szokásos hitvita alakult ki, valaki szerint egyáltalán nem szabad, más szerint -például szerintem- meg miért ne? Teljesen jó eredmények vannak gelfoammal, és ez aztán tipikusan az a kérdés, amit semmilyen tudományos közleményhalmaz nem fog egyértelműen megválaszolni. Hit és szokás kérdése, ennyi. Valaki aztán egy huszárvágással bemásolta a Sanna-féle Middle Ear and Mastoid Surgery könyvből az idevágó részt, ami aztán azzal a megnyugtató válasszal szolgál, hogy de igen, lehet rakni a középfülbe gelfoamot, sőt a tubaszájadékba is. A fene tudja, én azért oda csak akkor raknék, ha a subtotalis perforáció az egész első-alsó és első-felső negyedet érinti, más esetben azért a ventilláció érdekében pont oda nem, máshova viszont szívfájdalom nélkül. Azzal együtt mondom ezt, hogy Sanna profnak mindent elhiszek, mivel egyszer találkoztam már vele, és elég meggyőző volt, hogy érti a dolgát. Például ő csinálta a pars petrosa cholesteatoma stádiumbeosztását, amiről korábban már írtam is.