a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A stapedectomia kapcsán még: kontraindikációk

2013.09.23. | drHorváthTamás |

Címkék: fül szédülés vertigo kontraindikáció meniere betegség stapedectomia ellenjavallat

Múltkor írtam az ENT Expert Opinion podcast-ról, és mivel mostanság elég sok stapedectomiával kapcsolatos dolgok járnak az agyamban, gondoltam meghallgatom az otosclerosisról és stapedectomiáról szóló ENT Expert podcastet. És hát nagyon sok érdekes gondolat van benne.

Amire először felfigyeltem, hogy a perifériás szédülés (vertigo) kiemelt és abszolút kontraindikációként hangzott el. Érdekes, mert a legtöbb helyen a stapedectomia abszolút kontraindikációja csak a másik oldali süket fül szokott lenni. Úgyhogy megnéztem tankönyvi szinten is ezt a kérdést. Az egyik kedvenc füles könyvem, a Fisch-féle Tympanoplasty, mastoidectomy, and stapes surgery elegánsan megkerüli ezt a témát, semmiféle indikációról és kontraindikációról nincs benne szó. A Glasscock - Shambaugh Surgery of the ear is csak a másik süket fülről ír. Ugyanakkor a 2004-es de Souza - Glasscock Otosclerosis and stapedectomy már bőbeszédűbb, szerintük a vertigo is kontraindikáció, de csak relatívként van megemlítve. Aztán a még szintén érdekes Bailey könyv és a Nadol könyv is említi a szédülést, de már csak a Meniere betegség részeként, arra leszűkítve beszél róla.

A Meniere betegség, mint stapedectomia kontraindikáció onnan eredeztethető, hogy ha hydrops van a hártyás labyrinthban, akkor sokkal könnyebben lehet belsőfül károsodást okozni a műtét során. Viszont azért lehet más etiológiája is a szédülésnek, ezért nem szerencsés leszűkíteni a vertigot a Meniere-re, és ez el is hangzik az ENT Expert podcast-ben. Méghozzá ha valamilyen gyulladásos, fertőzéses ügyről van szó, és az okoz szédülést. Azért abba a szituációba sem szerencsés beleoperálni, nehogy felesleges veszélybe sodorjuk a beteget, vagyis a hallását.

Aztán ha már kontraindikáció, előkerül még a Schwarze tünet is, amit pl. szakvizsgára illik tudni, mint diagnosztikus jelet. Egyszer egyébként láttam ilyet, még a HIETE-n volt, lilás-vöröses foltként jelent meg a dobüregben, a promontorium hátsó részén. Általában a diagnosztikában ki is merül a Schwarze tünet, miközben az is sok helyen egyértelmű kontraindikáció, mivel még aktív csontátépülést jelent, ezért vannak a kitágult erek, amik a színét adják. Szóval lehet, hogy érdemes megvárni a Schwarze tünet megszűnését, és csak akkor hozzányúlni a stapeshez.

Az aktív (passzív?) középfülgyulladásról pedig talán kár is beszélni. Az elég egyértelmű, hogy akkor sem túl szerencsés megnyitni a belsőfület, és ez még egy enyhe kifejezés.