a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum választás fültőmirigy gyulladás esetén

2013.09.16. | HTamas |

Címkék: antibiotikum fültőmirigy parotis fültőmirigy gyulladás parotitis

Jó értelemben vett vitába keveredtem egy kollégával minap a parotitis (fültőmirigy gyulladás) kezelését illetően, konkrétan a penicillin-származék vs. valami más antibiotikum volt a megbeszélés tárgya. Saját magam megnyugtatására megnéztem a 2007-es AAO-Pocket Guide to Antimicrobal Therapy könyvet, és ide is idéznék belőle:
"The most common infection is viral mumps. Less common are cytomegalovirus, Coxsackie virus, and Epstein-Barr virus infections. Corticosteroids are occasionally required for these. Bacterial sialadenitis is usually a coagulase positive Staph. aureus infection. Others, less common, include S. pneumoniae, E. coli, Hemophilus influenzae, and oral anaerobes (bacteroides species and peptostreptococcus)."

A könyv szerint az elsőként választandó szerek:
Amoxicillin/klavulánsav
Vagy ampicillin/sulbactam IV
Vagy Nafcillin IV

Második vonalbeliek:
Clindamycin oralisan vagy IV
Vagy első generációs cephalosporinok: cephalexin vagy cefazolin metronidazollal vagy anélkül
Vagy második generációs cephalosporinok: pl. cefuroxime vagy más,  metronidazollal vagy anélkül
Vagy vancomycin IV és metronidazol

Ami valójában érdekes lehet, az az anaerobok jelenléte, hogy a metronidazolt adjuk-e pluszban vagy sem. Próbáltam feltúrni a pubmedet, hogy van-e tünet, ami alapján az anaerobot ki lehet zárni vagy felmerül a gyanú, de nem igazán találtam semmi használhatót. Marad a tenyésztés.

Érdekes lehet még, hogy itt is előjön az amerikaiak szteroid mániája, lásd feljebb a vírusos parotitis kezelését. Én szeretem a szteroidokat, de néha már kicsit sok nekem ez az amerikai tempó.