a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szelektív epitympanalis diszventilláció: egy szimpatikus cholesteatoma elmélet

2013.09.10. | HTamas | 3 komment

Címkék: fül cholesteatoma középfül cholesteatoma szerzett

A cholesteatoma kialakulása körül a mai napig viták vannak. Ugyan hivatalosan talán még mindig a klasszikus, fülkürtműködési zavarhoz kötött kialakulás elmélete a legelfogadottabb -amire én is mindig hivatkozom-,  de azért ez a teória a cholesteatomák egy jó részénél valójában sántít, többek között ezért is próbálnak más lehetőségeket is elővenni. Ilyen például a laphámsejtek immigrációja a dobüregbe, vagy a basalis sejt hyperplasia elmélet, illetve a laphám metaplasia (részletesebben ezekről ITT).

De mi a fő gond egyébként a klasszikus elmélettel?
Az, hogy ha valakinek tartósan nem jól működik a fülkürtje, akkor miért lesz cholesteatomája, viszont miért lesz mellette sok esetben a maradék dobüregben levegő, ami ellentmond a fülkürtműködési zavarnak? Miért nem inkább savós középfülgyulladás, vagy adhezív processzus alakul ki? Na hát erre a kérdésre mintegy válaszként, most olasz kollégák a Laryngoscope-ban publikáltak egy tanulmányt arról, hogy lehet olyan szelektív ventillációs zavar a középfülben, ami végül is cholesteatoma kialakulásához vezethet. Csak éppen ez esetben nem a fülkürttel van a probléma, hanem a középfül üregének a felső részével, az epitympanonnal, az atticusszal. Vagyis hogy szelektíven az a térség nem szellőzik jól, csak ott lesz vákum, ezért ott lesz hámzsák, majd abból cholesteatoma. Epitympanalis, atticus szellőzési szűkületet elsősorban a kalapács és az üllő izületéhez kapcsolódó szalagok tudnak okozni. Ez a teória pedig azért passzol a cholesteatomák kialakulásához, mert a szerzett cholesteatomák nagyon nagy része ún. atticus cholesteatoma, tehát a dobhártya pars flaccida részéből alakul ki, ami ennek a térségnek az oldalsó fala.

Epitympanum.jpg

Ez nekem nagyon tetszik, tényleg! Egyébként megnéztem, és nem is ez volt az első idevonatkozó közleményük a kollégáknak, az elmúlt években jópár cikket írtak a témában, talán kiemelném EZT és EZT. Rajta vannak az ügyön, kérdés, hogy mondjuk 10 év múlva hogy fog állni ez a teória. Remélem jól!