A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrsövényműtét lehetséges komoly szövődményei

2013.09.04. | drHorváthTamás |

Címkék: szövődmények orrsövény orrsövény műtét orrsövény perforáció

Én úgy szoktam bevezetni az orrsövényműtétet a műtétre váró betegeimnél, hogy ahhoz képest, hogy ez nem is annyira kicsi műtét (mondjuk kis-közepes?), mégis relatív ártalmatlan beavatkozás, olyan nagy kárt nem tudunk okozni a betegben. Persze kisebb gikszerek adódhatnak, lehet például a műtét után összenövés, vagy kilyukadás -legalábbis nálam ilyenek fordultak/fordulnak elő-, de olyan igazán veszélyes műtéti szövődmény egyáltalán nem jellemző. Meg szoktam még említeni az elvi lehetőséget az orr alakjának megváltozására, de szerencsére sem nálam, sem a kollégáimnál nem tudok ilyen esetről. De ez előfordulhat, az irodalom is egyértelműen jegyzi. Ezzel együtt a gyakorlatunk is azt igazolja, hogy nem kell annyira félni az orrsövényműtéttől, nagy gond nem szokott lenni.

Ez természetesen nem vígasztalja azt a beteget, akinél az orrsövényműtét kapcsán eltört az iköböl fala és a clivus, amitől a híd területén bevérzés alakult ki, és ezáltal lebénult a fél teste. Ez nem is egy régi történet, legalábbis tegnap olvastam, most közölték le a Journal of Laryngology & Otology-ban. Ha már ilyet olvastam, akkor gondoltam megnézem, hogy milyen egyéb ronda szövődményről írnak a nagyvilágban. A pubmedben kerestem ezzel az algoritmussal: (septoplasty OR septum surgery OR septum resection) AND complication AND (rare OR unique OR severe OR serious), és érdekes dolgokat találtam.

Kezdjük a legrosszabbal: tudjuk, hogy minden orvosi tevékenységbe bele halni, valójában az orrsövényműtétbe is, ha például koponyaalapi sérülés következik be. Ilyen koponyaalapi sérülés kapcsán levegő kerülhet a koponyagödörbe, ami szintén nem életbiztosítás. és a subarachnoidealis vérzés sem az. Nem ennyire tragikus, de nagyon komoly szövődmény az egyoldali vakság és szemizombénulás. Szerencsésebb (??) esetben csak liquorrhea, azaz agyvízszivárgás következhet be. Ez történt egy betegnél, akinél nem tudták előre, hogy az agyának egy része egy kis veleszületett koponyacsonti hiány miatt betüremkedik az orrüregbe. Szintén irodalmi ritkaság, de lehet még egy okkult szájpadhasadékból valódi hasadék is orrsövényműtét után.

Tehát lehetnek cifra dolgok, ezt mind a betegnek, mind az orvosnak tudomásul kell venni. Aki az ügy érdekében bármit tud tenni, az nyilvánvalóan az orvos, tehát minimum gondosan kell dolgoznunk, Ugyanakkor lehetnek váratlan anatómiai helyzetek, amivel egyszerűen nem lehet előre számolni, ezt pedig a betegnek kell elfogadni..

süti beállítások módosítása