a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Savós középfülgyulladás kezelése szájpadhasadékos gyermekeknél

2013.08.13. | HTamas |

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus

A kisgyerekeknél eleve gyakori a savós középfügyulladás, a szájpadhasadékos gyerkőcöknél meg pláne az. Ennek részben adott anatómiai eltérések az okai, mivel mind a tensor, mind a levator veli palatini izom is abnormális, illetve a fülkürt is rövidebb, és a porca is fejletlenebb hasadék esetén. Másrészt pedig funkcionális oka is van, a táplálék és a természetes reflux is gyakorlatilag folyamatosan felmegy az orrgaratba. Emiatt a szájpadhasadékos gyerekeknél a második életév végére közel 100% eséllyel legalább egy alkalommal észlelhető savós középfülgyulladás. Ráadásul a hasadék korrekciója sajnos a fülproblémák esélyét nem igazán csökkenti, legalábbis az ép lágyszájpaddal született gyerekekhez képest még mindig nagyobb marad a sansz a savós középfülgyulladásra a szájpadlás korrekciója után is.

Szóval a szájpadhasadék fülészeti szempontból is macerás ügy lehet, szerencsére most az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban írtak egy cikket arról, hogy milyen stratégiával érdemes kezelni ezt a speciális hátterű középfülgyulladást. Van benne egy összefoglaló ábra a terápiáról, ami leegyszerűsítve a következő algoritmust jelenti:

Igazolt középfülgyulladás esetén
- A halláscsökkenés több, mint 30dB?
- Nem --> Várakozás, kontroll
- Igen --> A halláscsökkenés érdemi szociális/tanulási hátrányt okoz?
          - Nem --> Várakozás, kontroll, egyoldali folyamat esetén 6 hónap múlva, kétoldali folyamat esetén 3 hónap múlva újratárgyalás, tartós eltérés esetén ventillációs tubus beültetés.
            - Igen --> Egyből ventillációs tubus beültetés.

Na, akkor tulajdonképpen most itt van egy ajánlás a kezünkben. Kérdés, hogy mi legyen azzal a gyerekkel, akinek igazolt savós középfülgyulladása van, de az 30dB-nél kisebb halláscsökkenéssel jár? Tubus, nem tubus? Milyen gyakran kontroll? Ez a szál nincs elvarrva rendesen. A dolog pikantériája, hogy a fenti cikk hivatkozik egy 1988-as cikkre, mely szerint hosszú távon nincs érdemi különbség a tubust kapott, és a tubust nem kapott szájpadhasadékos gyermekek halláseredményei között. De ha hosszú távon nincs is nagy különbség a tubus és a nem tubus csoport között, azért aktuálisan javíthat a tubus a halláson, az életminőségen, és ez csak az egyik dolog. A másik pedig, hogy nyilván nem véletlenül kaptak anno tubust azok a gyerekek, így nem tudni, hogy mi lenne most a fülükkel, ha akkor nem esnek át a műtéten. Na mindegy.