a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A szteroidtartalmú orrsprayk gátolják a Staphylococcus biofilm kialakulását

2013.07.28. | HTamas |

Címkék: orrspray melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült staphylococcus

Jó hírt olvastam a Laryngoscope-ban: Különböző szteroidkészítményeket (fluticasone, mometasone, budesonid) vizsgáltak in vitro ausztrál kollégák, és azt találták, hogy ezek a szerek adott koncentrációban mind egyértelműen gátolják a Staphylococcus biofilmek kialakulását, gyulladás nélkül is. Azaz úgy tűnik, hogy a nazálszteroidok kétféleképpen is hathatnak a krónikus orrmelléküreggyulladásban. Az egyik az eddig is ismert mezei gyulladásgátló hatás, a másik, új hatás pedig ez a direkt biofilm gátló effektus.

Ugyan a krónikus sinusitis pontos oka máig nem ismert, de eddig leginkább Staphylococcus aureus az, amit a fő kiváltó oknak gondolunk. Na persze, nem mint sima fertőzést, hanem valami abnomális nyálkahártya-reakciót erre a baktériumra. Sőt, a Staphylococcusok nagy eséllyel biofilm formában is ott vannak a krónikus melléküreg betegekben, és a betegek panaszait szerintem -legalábbis részben- ezek a biofilmek okozzák. A mostani study-val ez mind pont jó is így, adva van a Staphylococcus biofilm, a szteroidos orrspray pedig ezt még külön is gátolja, nem csak magát a gyulladást!

Egy kérdés azért felmerülhet, méghozzá az, hogy vajon az orrsprayk szöveti koncentrációja in vivo is eléri-e a biofilm gátló hatásszintet? Szerintem nem, méghozzá anatómiai okok miatt. Mert ha a beteg nem esett át egy mediális maxillectomián, akkor azért az arcüreg mediális fala a spray nagy részét felfogja. Bár persze ezek az orrsprayk eddig is hatottak valahogy, szóval lehet, hogy ezt csak én gondolom rosszul.