a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mivel kezeljük a náthát: evidenciák

2013.07.06. | HTamas |

Címkék: orr nátha orrfolyás c vitamin evidencia orrdugulás

Mindig izgalmas dolog, ha az egyes diagnosztikus vagy terápiás eljárások kapcsán evidencia szintű vizsgálatok történnek. Végre tudományosan is alátámaszthatnak régóta sejtett-tapasztalt dolgokat (pl. orrsövényműtét), de azoknak már-már blőd módon ellent is mondhatnak (pl. orrmandulaműtét), és néha metodológiai vonalon sántíthatnak is (pl. akut gégegyulladás). Most a Cochrane Reviews egy sorozatot jelentett meg a mezei nátha kezelését illetően, próbáltak minél több kezelési metódust evidencia szinten vizsgálni. Vannak köztük érdekes kérdések, és meglepő eredmények is, a fentiekhez hasonlóan.

Ezeket nézték:

Nem szteroid gyulladásgátlók: Fej-, fül-, és izületi fájdalomra jó, másra nem mutatott jótékony hatást. Ez mondjuk úgy várható volt.

Paracetamol: Érdekes módon az orrfolyáson és az orrduguláson valamelyest segít, de pl. a torokfájáson nem, pedig én inkább ezt vártam volna tőle.

Vizes gőzölés: Nem javít az orrpanaszokon, pedig akár javíthatna is. Arcüreggyulladásnál a betegek azt szokták mondani, hogy az arctáji teltségérzésen javít, könnyebben kijön a váladék a melléküregekből. De persze az arcüreggyulladás egy másik betegség, ez a sima nátha.

Ipratropium bromid az orrba: Javít a profúz orrfolyáson.

Antihisztamin - lohasztó orrcsepp - fájdalomcsillapító kombináció: Javít úgy általában a panaszokon és a lefolyást is gyorsítja. Ennyi, nehéz mit hozzátenni, ez az orvostudomány, ezt tudjuk, csináljuk.

C vitamin: Ezen meglepődtem. Azt írják, hogy nem segít megelőzni a náthát, és a már kialakult betegség lefolyását sem gyorsítja, ha fokozottabban viszünk be C vitamint. Azt tudom mondani, hogy nekem segít megelőzni a náthát, legalábbis hiszek benne, és úgy érzem.

És végül jön a cink. A cinkről kb. annyit tudok, hogy egyes enzimekhez kell az emberben, ehhez képest, kiderült, hogy náthában a cink csodafegyver. Ugyanis a cink a már kialakult nátha lefolyását gyorsítja, hamarabb meg lehet tőle gyógyulni. Fogok is venni otthonra egy cinktömböt, majd elrágcsálom, ha náthás leszek.

Fontos, hogy a fenti felsorolás nem azt jelenti, hogy ezek a szerek garantáltan csak ezt tudják, és nem többet, vagy nem kevesebbet. Csupán annyi, hogy megnézték az eddigi hivatalos, elismert irodalmat, és evidencia szintű ajánlásokat akartak a szerzők létrehozni. De ezeket a vizsgálatokat pár évente megismétlik, és lehet, hogy legközelebb már más következtetéseket lehet majd levonni.

Egyébként milyen más dolgokra lehetne nézni evidenciát nátha kapcsán? Nekem még eszembe jutott az infralámpa. Más ötlet?