a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A szűkebb arcideg csontcsatorna Bell paresisre hajlamosít

2013.06.14. | HTamas |

Címkék: arcideg bell paresis

A mai napig nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a Bell paresist, azaz az ismeretlen eredetű arcideg bénulást.  Nem véletlenül ez a neve... Viszont most olvastam, hogy japán kollégák megmérték az arcideg (n. facialis) csontos csatornájának méretét CT-n, Bell paresisben szenvedő betegeknél. Mindkét oldali arcideg csatornájának méreteit vizsgálták, és az egészséges oldalt összehasonlították a bénult oldallal. Kiderült, hogy a mastoid szakaszt leszámítva mindegyik szakasz (labyrinth-szakasz, illetve a horizontális szakasz is) szűkebb a rossz oldalon, így ez egy hajlamosító tényező lehet a bénulásra.

A csatorna mérete azért érdekes, mert akármi is okozza az arcideggel a problémát (fertőzés, hypoxia, immunológiai reakció, stb.), az arcideg megduzzad. Márpedig a csontos csatornában nem tud akármennyire megduzzadni, hanem nyomás alá kerül, és a jelenlegi koncepció szerint a bénulás az idegben létrejövő fokozott nyomás miatt alakul ki. Nekem olyannyira megtetszett ez a kutatási eredmény, hogy még azt is el bírom képzelni, hogy ez a legfőbb faktora a Bell paresisnek, annyira beleillik a képbe.