a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Átvihető-e nyállal a HPV okozta szájüregi rák?

2013.06.03. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia hpv szájüreg szájüregi rák

A 444.hu-n olvastam, hogy Michael Douglas szerint nagy valószínűséggel orális szex közben szerzett HPV fertőzést, és ettől alakult ki benne szájüregi rák, nem pedig a dohányzástól, vagy az alkoholtól. Ez megeshet, hiszen a HPV-t már fokozottabb rizikófaktornak mondják a szájüregi rák vonatkozásában, mint a dohányzást. A wikipedián egyébként elég rövid, viszont korrekt a HPV okozta oropharyngealis carcinoma szószedet, akit érdekel az idevágó szakirodalom, érdemes végigböngészni a wikis hivatkozásokat, illetve 4 éve már én is írtam róla itt a blogon.

Érdekes kérdés lehet, hogy vajon ez a rákkeltő fertőzés a nyállal is terjed-e. Úgy tűnk, hogy legalábbis a HPV pozitív szájüregi rosszindulatú daganatos betegek párjának szájüregében nem mutatható ki nagyobb eséllyel HPV, mint bárki másnál. Legalábbis ez jött ki egy nem túl nagy esetszámú, de végül is bíztató eredményű Johns Hopkins vizsgálat során, amiről a Fauquier ENT blogon Michael Chang írt tegnap.

A Huffington Postban egyébként még januárban megjelent egy infografika erről a kérdésről a National Cancer Institute adatai alapján: 

HPV_Final_Graphic_Large.PNG