A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Átvihető-e nyállal a HPV okozta szájüregi rák?

2013.06.03. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia hpv szájüreg szájüregi rák

A 444.hu-n olvastam, hogy Michael Douglas szerint nagy valószínűséggel orális szex közben szerzett HPV fertőzést, és ettől alakult ki benne szájüregi rák, nem pedig a dohányzástól, vagy az alkoholtól. Ez megeshet, hiszen a HPV-t már fokozottabb rizikófaktornak mondják a szájüregi rák vonatkozásában, mint a dohányzást. A wikipedián egyébként elég rövid, viszont korrekt a HPV okozta oropharyngealis carcinoma szószedet, akit érdekel az idevágó szakirodalom, érdemes végigböngészni a wikis hivatkozásokat, illetve 4 éve már én is írtam róla itt a blogon.

Érdekes kérdés lehet, hogy vajon ez a rákkeltő fertőzés a nyállal is terjed-e. Úgy tűnk, hogy legalábbis a HPV pozitív szájüregi rosszindulatú daganatos betegek párjának szájüregében nem mutatható ki nagyobb eséllyel HPV, mint bárki másnál. Legalábbis ez jött ki egy nem túl nagy esetszámú, de végül is bíztató eredményű Johns Hopkins vizsgálat során, amiről a Fauquier ENT blogon Michael Chang írt tegnap.

A Huffington Postban egyébként még januárban megjelent egy infografika erről a kérdésről a National Cancer Institute adatai alapján: 

HPV_Final_Graphic_Large.PNG

süti beállítások módosítása