a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A parotis Warthin tumora

2013.05.28. | HTamas | 2 komment

Címkék: fültőmirigy parotis whartin tumor

A múltkori, szájzugi arcideges bejegyzés kapcsán jöttem rá, hogy a parotis (fültőmirigy) Warthin tumoráról még nem írtam, pedig ez a második leggyakoribb jóindulatú daganat a fültőmirigyben. Az első helyezett a pleomorph adenoma, arról viszont már volt szó ITT.

A Warthin tumor (cystadenoma lymphomatosum papillare) részben szövettanilag, részben karakterisztikájában is különbözik a pleomorph adenomától. Míg a pleomorph adenomában hám- és mesenchymaslis sejtek dominálnak, addig a Warthin tumorban nagyon sok lymphoid sejtet lehet megfigyelni, amely lymphoid stroma néha polipszerűen ágazik el a cisztikusan tágult mirigyszövetben.

Ami a klinikumot illeti, a Warthin tumor inkább későbbi életkorban szokott jelentkezni (6-7. évtizedben), talán gyakrabban férfiakban, és egyértelműen gyakrabban fordul elő dohányzók között. Érdekes módon sokszor kétoldali a folyamat, bár általában nem egy időben jelenik meg mindkét oldalon. Warthin tumor szinte kizárólag csak a parotisban fordul elő, minden más nyálmirigyben jóval ritkábban, bár egyéb extrém lokalizációk (pl. orrgarat) is előfordulhatnak. Szerencsére kifejezetten ritkán alakul át rosszindulatú daganattá (vagy alakul ki mellette malignoma), ennek esélye 1%-nál is kevesebb, Ezzel szemben a pleomorph adenoma ennél egyértelműen gyakrabban malignizálódik kezelés nélkül.

A kezelés egyébként ez esetben is műtétet jelent. Műtét nélkül a tumor folyamatosan csak nő, eleinte legfeljebb kozmetikai problémát okozva, később viszont akár az arcideg működése is romolhat, akár teljesen lebénítva az adott arcfél mimikai izomzatát. Műtét után a kiújulás szerencsére nem túl gyakori, kb. 5% alatti.