a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szájzugi arcideg ág sebészeti vonatkozásai

2013.05.24. | HTamas |

Címkék: anatómia arcideg fültőmirigy parotis ramus marginalis mandibulae parotisműtét

Facial nerve mandibular branch.gif

(képforrás)

A napokban egy betegnél parotisműtétet (fültőmirigy műtét) végeztünk Warthin tumor miatt, és sajnálatos módon az arcideg szájzughoz menő ágát (ramus marginalis mandibulae) gyakorlatilag körbenőtte a tumor, nem tudtuk megmenteni. Egy svájci közlemény szerint is ez az arcideg ág sérül leggyakrabban, de találtam egy minnesotai tanulmányt, amely szerint nem csak felnőtteknél, hanem külön gyermekek esetében is ez a helyzet.

A szájzugi ág feltárása parotisműtét során bizonyos szinten nem gond, mert ha megtaláljuk az arcideg főtörzsét a fülkagyló előtt, akkor onnan úgyis minden ágat, többek között ezt is követjük. Persze nem mindig annyira egyszerű (jelen esetben is azért keresnünk kellett rendesen), viszont azoknál a műtéteknél, amelyeknél nem az egész n. facialis feltárás a cél, viszont találkozhatunk vele -pl. nyaki blokkdisszekció, submandibularis nyálmirigy műtét, stb.-, akkor még inkább problémás lehet megtalálni. Segítségképpen azért vannak anatómiai tájékozódási pontok, tipikus helyzetek, lefutási típusok. A parotisból való kilépése után a szájzugi ág az állkapocs testének alsó széle felett és alatt is futhat (cikk), viszont az arteria facialist mindig felületesen kerüli meg (cikk), és utána viszont majdnem mindig az állkapocs teste alsó éle fölé kerül. Általában egy ágként hagyja el a parotist, viszont néha rögtön az a. facialis kereszteződés felett elágazik, és a végén legtöbbször seprűszerű lefutást mutat. Tehát leginkább az arteria facialis az, ami segíthet megkeresni az ideget, ha nem a főtörzs felől követjük.