A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orr a halál háromszöge

2013.05.08. | drHorváthTamás |

Címkék: orr szövődmények sinus cavernosus

A mai napig emlékszem arra, mikor annak idején a Szabolcs utcában Csokonai Tanár Úr megkérdezte tőlem, hogy milyen háromszögnek hívjuk az orr környékét. Persze nem tudtam a választ, ami a "halál háromszöge" volt. Nemrég a Fauquier ENT blogon írtak erről, emiatt jutott eszembe ez a kis nosztalgikus emlék. 

Danger_triangle_of_the_face_diagram.jpg

(képforrás)

A halál háromszöge elnevezés amiatt alakult ki, hogy az orr és kb. háromszög alakban a környező bőrterületek vénás elvezetése részben a szem körüli vena ophtalmica anastomosisain keresztül történik, ami bevezet a koponyán belülre, a sinus cavernosusbaÍgy ha egy komolyabb gyulladás alakul ki az orr bőrén (például egy furunkulus), akkor abból akár egy kezelés nélkül halálos sinus cavernosus gyulladás és trombózis is kialakulhat. Emiatt nem igazán szerencsés még egy mezei gennyes pattanás piszkálása sem az orron vagy közvetlen környékén, legalábbis a teljes erőből való nyomkodás nem javallt. A sinus cavernosus trombózis együtt járhat bármelyik, a sinuson áthaladó agyideg bántalmával (n. III, IV, V/1, V/2, VI), a vénás elvezetés zavara és a gyulladás miatt kialakuló szemkörüli pírral, ödémával, chemosissal, ptosissal, szemtáji érzészavarral, látászavarral. Photophobia és fejfájás szintén nagyon gyakori ilyenkor. Ráadásul onnan aztán játszi könnyedséggel terjedhet tovább a gyulladás a koponyán belül bármerre, ami nem egy életbiztosítás.

ophtlamic vein.png

(képforrás)

 Tehát az orrnak nem csak az odavezető, artériás vérellátása bonyolult, de az elvezető vénahálózata is csapdás. 

süti beállítások módosítása