a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az arcideg fülészeti anatómiájához

2013.05.02. | HTamas |

Címkék: fül fülműtét arcideg mastoidectomia

facial nerve 2.jpg

(képforrás)

A Laryngoscope-ban olvasom, hogy a iatrogén, azaz a valamilyen kezelés mellékhatásaként fellépő arcideg (nervus facialis) sérülés leggyakoribb okai az állkapocsizületi műtét (a total joint replacement), a fülműtét (mastoidectomia), valamint a fültőmirigy műtét. Én egyébként konkrétan még egy fülműtét kapcsán kialakult facialis bénulással sem találkoztam eddig, pedig mindig is elsősorban "füles" kórházi osztályokon dolgoztam/dolgozom. Persze lehet, hogy pont ezért nem láttam ezt a szövődményt.

Az arcideg megtalálásához léteznek standard tájékozódási pontok. Például mastoidectomiánál a lateralis ívjárat és az ún. digastric ridge, egy a mastoidcsúcsban lévő, vízszinteshez közeli síkú sövény tesz minket irányba facialis ügyben. A digastric ridge gyakorlatilag rámutat az idegre, ami pedig az ívjáratokat illeti, ha fúrás közben megtaláljuk a kompakt labyrinthot, közvetlenül előtte fordul medial felé, befelé a dobüregbe (vagyis jön ki onnan) a n. facialis. Tehát ha összekötjük a lateralis ívjáratot a digastric ridge-dzsel, akkor gyakorlatilag meg is van az arcideg lefutása. Egyébként a nehezebb ügy ez a bizonyos digastric ridge, az nem mindig egyértelmű, míg a labyrinth sokkal könnyebben megtalálható. Az egyik EAONO-s, temporalis csontos képemre berajzoltam a n. facialist (piros), illetve kékkel a digastric ridge-et:

facial nerve temporal bone.jpg

Ha a dobüregben kell keresni a n. facialist, akkor talán a leggyorsabban előkerülő tájékozódási pont a stapes, vagy ha az nincs, akkor az ovális ablak. Ugyanis afelett halad el a dobüreg medialis falán az ideg, és utána kanyarodik ki a labyrinth elé. Az arcideghez való tájékozódást megkönnyítheti még a tegmen tympani, bár ez egy elég általános tájékozódási pont (attól lefelé kell keresni a facialist), valamint a processus cochleariformis, ami a ganglion geniculi után az első alsó tájékozódási pont, ahogy megy hátra az arcideg.

Miközben nézegettem a neten, hogy mások mit használnak n. facialis tájoláshoz, mellesleg megtaláltam a legjobb képsorokat a mastoidectomiához, vagy a mastoid feltárásval járó egyéb fülműtéthez ITT.