a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A visszatérő középfülgyulladás, mint garatnyálkahártya betegség

2013.04.17. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet nyálkahártya középfülgyulladás akut

A cím egy kicsit demagóg (nem kicsit), de a Medical Microbiology and Immunology cikke alapján végül is nem hazugság. Amerikai kollégák kiderítették, hogy a normál gyerkőcökhöz képest a visszatérő középfülgyulladásban szenvedők esetében az orrgarati hámregeneráció nem megfelelő, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy állandóan középfülgyulladás alakul ki náluk.

Korábbi bejegyzésekben (ITT és ITT) is szóba került már, hogy az orrgarati nyálkahártyának nagy szerepe van például a Streptococcus pneumoniae hordozásban-fertőzésben. Ráadásul felső légúti vírusos fertőzés esetén a vírusok citolízis során mintegy szétszedik a nyálkahártyafelszínt, és a megtört hámfelszínen a baktériumok sokkal hatékonyabban meg tud tapadni, mint az intakt nyálkahártyán. Ez a folyamat akár 50%-kal is meg tudja növelni egy bakteriális felülfertőződés esélyét. Így ha a nyálkahártya integrált működése nem megfelelő, beleértve a sérülés utáni gyors regeneráció, akkor simán elképzelhető, hogy részben -vagyis mérhető mértékben- ez is hozzájárul a további fertőzések kialakulásához. És ha emellett ott van az orrmandula, mint jó kis baktérium-rezervoár, akkor már elég sok minden adott a visszatérő középfülgyulladáshoz.

A kérdés már csak az, hogy ez a hámregenerációs probléma mennyiben járul hozzá a középfülgyulladáshoz. 3%-ban? Vagy 30%-ban? Mert például ha ez utóbbi számhoz közelít, akkor lehet, hogy a visszatérő középfülgyulladásoknál érdemes lehet hámregenerációt segítő gyógyszerek irányába kutakodni.