a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A kalapács a kulcs a migrációs cholesteatomáknál?

2013.04.10. | drHorváthTamás |

Címkék: kalapács fül cholesteatoma középfül hallócsontok cholesteatoma szerzett

Most láttam egy beteget, akinek teljesen egyértelműen olyan szekunder szerzett cholesteatomája lett, ahol elszarusodó laphám dobüregbe történő bevándorlása okozta a cholesteatoma kialakulását, nem pedig hámzsák. Ugyanis egy több évtizeddel ezelőtt kialakult traumás perforációja van, a hallása sosem javult meg, néha folyott a füle, most pedig tele van szaruval az egész dobüreg. Ehhez pedig van egy hátsó negyedeket érintő dobhártya perforációja a kalapács markolatáig, és amennyire a keratinmassza alatt, a kissé gyulladt környezetben meg lehetett ítélni, a dobgyűrű ép. Ez azért érdekes, mert én idáig csak úgy láttam egyértelműen migráció révén létrejött cholesteatomát, hogy vagy nem volt ép a dobgyűrű, és úgy jutottak be keratinocyták a dobüregbe a perforáció szélén, vagy pedig a perforáció egy része le volt nőve a dobüreg mediális falára, és amentén történt a terjedés.

Ennek kapcsán gondoltam kicsit utánanézek a dolgoknak, és a google scholar rögtön a Bernard Ars-féle Cholesteatoma patogenezis könyvet adta ki, amiben egy nyomra rá is találtam. Párizsi kollégák azt írják ott, hogy szerintük a migrációs cholesteatoma esetében a kulcs a kalapácsnál keresendő. Ugyanis ha a perforáció eléri a kalapácsot, akkor azon adott esetben egyszerűbben be tud nőni (fordulni) az elszarusodó laphám, mint a perforáció széli részein, ahol valamiért kap egy stop-parancsot. Illetve azt írják, hogy nem is biztos, hogy behatolnak a keratinocyták a dobüregbe, hanem sokszor csak a szaru, a keratinmassza megy be a kalapácsmarkolat mentén. Ugyanis szerintük ezekben az esetekben nem okvetlen látni mátrixot a dobüregben, és a szaru általában könnyebben leszívható. Emiatt ezt a jelenséget ők "malleolaris epidermosis"-nak hívják, nem is cholesteatomának. Ez viszont egyáltalán nem mindegy, mert jó tudni, hogy esetleg műtét során kell-e levakarásznunk elszarusodó laphámot mondjuk a dobhártya belfelszínéről is, vagy pl. ki kell-e venni a kalapácsot, vagy pedig nem kell ilyen szöszölős-izzasztós dologra készülni, csak ki kell szedni a masszát, és kész. Ez jelen esetben majd kiderül a műtét során... 

Egyébként ez a stop-parancs a dobhártya perforáció szélén nagyon izgalmas dolog. Számtalan sima dobhártya perforációt látunk, viszont szinte extrém ritka, hogy az elszarusodó laphám bemenjen a középfül üregébe. Mi lehet a megállás oka? Vagyis a helyes kérdés az, hogy miért nem állnak meg a keratinocyták ezekben a ritka esetekben?