A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hirdetésben figyelmeztet az AAO-HNS

2013.04.03. | drHorváthTamás |

Címkék: rekedtség hallójáratgyulladás ventillációs tubus melléküreggyulladás akut CT hirtelen halláscsökkenés fülfolyás

Ilyet még nem láttam: az USA hivatalos fül- orr- gégészeti szakmai szervezetének alapítványa, az American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery Foundation fizetett hirdetésben figyelmezteti a kollégákat, hogy bizonyos betegségekben hogyan járjanak el. A Bulletinben találkoztam vele, le is fényképeztem:


Bulletin.jpg


5 darab tiltás (vagyis javaslat) került felsorolásra:
- Felesleges akut halláscsökkenés esetén koponya CT-t csináltatni (erről már volt szó ITT)
- Felesleges szisztémás antibiotikum szövődménymentes grommet tubusos fülfolyásra
- Felesleges szisztémás antibiotikum szövődménymentes hallójárat-gyulladásra
- Felesleges rutinszerűen röntgent csináltatni szövődménymentes melléküreg-gyulladás kivizsgálása kapcsán (erről is volt már szó ITT)
- Felesleges CT vagy MRI rekedtség esetén a gége vizsgálata előtt (!)

Azt hiszem a fenti listából a 3. és 4. pont Magyarországon is néhol probléma, és jogos felvetés lehet nálunk is. A többi dologgal itthon szerintem nem igazán találkozni, ami viszont jó hír. Az 5. felvetést meg egyszerűen nem is értem. Valahol előbb kérnek CT-t, minthogy megnézzék a gégét rendesen?

Egyébként fantáziáltam egy kicsit, és az jutott eszembe, hogy valahogy folyamatosan monitorozni kellene, hogy hol milyen guideline-okat használnak itthon a kollégák, mi alapján milyen vizsgálatokat és terápiát rendelnek el a leggyakoribb betegségek kapcsán. Aztán az eredmények összegzése után máris adja magát, hogy milyen problémákra kell fókuszálni, miről kell beszélni. Olyan témákat adna ki egy ilyen kutatás, amiről még a hazai lapokban is lehetne ilyen hirdetésforma iránymutatásokat csinálni. Ennek lenne értelme, bár persze az adatok begyűjtése macerás ügy. Pedig minden szempontból megérné, mind minőségbiztosításilag, mind költséghatékonyságilag, mind pedig képzésileg.

süti beállítások módosítása