a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hirdetésben figyelmeztet az AAO-HNS

2013.04.03. | HTamas |

Címkék: rekedtség hallójáratgyulladás ventillációs tubus melléküreggyulladás akut CT hirtelen halláscsökkenés fülfolyás

Ilyet még nem láttam: az USA hivatalos fül- orr- gégészeti szakmai szervezetének alapítványa, az American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery Foundation fizetett hirdetésben figyelmezteti a kollégákat, hogy bizonyos betegségekben hogyan járjanak el. A Bulletinben találkoztam vele, le is fényképeztem:


Bulletin.jpg


5 darab tiltás (vagyis javaslat) került felsorolásra:
- Felesleges akut halláscsökkenés esetén koponya CT-t csináltatni (erről már volt szó ITT)
- Felesleges szisztémás antibiotikum szövődménymentes grommet tubusos fülfolyásra
- Felesleges szisztémás antibiotikum szövődménymentes hallójárat-gyulladásra
- Felesleges rutinszerűen röntgent csináltatni szövődménymentes melléküreg-gyulladás kivizsgálása kapcsán (erről is volt már szó ITT)
- Felesleges CT vagy MRI rekedtség esetén a gége vizsgálata előtt (!)

Azt hiszem a fenti listából a 3. és 4. pont Magyarországon is néhol probléma, és jogos felvetés lehet nálunk is. A többi dologgal itthon szerintem nem igazán találkozni, ami viszont jó hír. Az 5. felvetést meg egyszerűen nem is értem. Valahol előbb kérnek CT-t, minthogy megnézzék a gégét rendesen?

Egyébként fantáziáltam egy kicsit, és az jutott eszembe, hogy valahogy folyamatosan monitorozni kellene, hogy hol milyen guideline-okat használnak itthon a kollégák, mi alapján milyen vizsgálatokat és terápiát rendelnek el a leggyakoribb betegségek kapcsán. Aztán az eredmények összegzése után máris adja magát, hogy milyen problémákra kell fókuszálni, miről kell beszélni. Olyan témákat adna ki egy ilyen kutatás, amiről még a hazai lapokban is lehetne ilyen hirdetésforma iránymutatásokat csinálni. Ennek lenne értelme, bár persze az adatok begyűjtése macerás ügy. Pedig minden szempontból megérné, mind minőségbiztosításilag, mind költséghatékonyságilag, mind pedig képzésileg.