A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 20.

2013.02.28. | drHorváthTamás |

Címkék: stressz gombás fertőzés sarcoidosis invertált papilloma hangszalagcsomó herpes sjögren makrolidok ph mérés protonpumpa gátló adenoid cysticus carcinoma


Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Ugyanazon beteg melléküregeiben lehet két különböző gombás fertőzés is, invazív és nem invazív (fungus ball) is egyszerre.
Cikk ITT.

Szájgarati pH mérés segítségével egész jól lehet következtetni a protonpumpa gátló kezelés hatékonyságára reflux esetén.
Cikk ITT.

Orrmelléküregi invertált papilloma még a temporalis csontot is infiltrálhatja a fülkürtön át.
Cikk ITT.

Még mindig nem egyértelmű -legalábbis nem evidencia szintű-, hogy a kis nyálmirigyek biopsiája effektív módzser-e a Sjögren betegség diagnosztikájára.
Cikk ITT.

Alacsony dózisban adott makrolid antibiotikum hatékony a kisgyermekkori krónikus savós otitis kezelésében.
Cikk ITT.
A szubklinikai dózisban adott makrolidokat már krónikus sinusitisben is ajánlják, lásd a korábbi bejegyzésem.

Krónikus melléküreggyulladásos betegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki stroke, mint a melléküregek szempontjából egészség populációban.
Cikk ITT.

Nagyobb eséllyel alakulnak ki hangszalagcsomók stresszben élő, vagy impulzív, hiperaktív nőkben, mint a nyugodtabbaknál, nem stresszelőknél.
Cikk ITT.

Álmatlanságról, alvásképtelenségről panaszkodó betegek esetében érdemes kezelni az orrdugulást (ha van), mivel nagyban javíthatja az alváshoz kapcsolt panaszokat.
Cikk ITT.

A sarcoidosisban szenvedő betegek 30%-ánál alakul ki valamilyen orrpanasz, méghozzá jellemzően dugulás, amit a duzzadt nyálkahártya és a pörkösödés okoz.
Cikk ITT

Fej-nyaki adenoid cysticus carcinoma esetén prognosztikus faktor az életkor, a tumor helye, a grade és a stage, valamint érdekes módon a cukorbetegség is.
Cikk ITT.

A gégében és a garatban is kialakulhat herpes zoster, sőt ez akár generalizált agyideg-működészavarhoz is vezethet.
Cikk ITT.

A photodynamiás kezelés (PDT) az arcüregi biofilmek ellen is hatékony, méghozzá nagyon jó az effektus. Kár, hogy egy vagyonba kerül..
Cikk ITT.

süti beállítások módosítása