a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 20.

2013.02.28. | HTamas |

Címkék: stressz gombás fertőzés sarcoidosis invertált papilloma hangszalagcsomó herpes sjögren makrolidok ph mérés protonpumpa gátló adenoid cysticus carcinoma


Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Ugyanazon beteg melléküregeiben lehet két különböző gombás fertőzés is, invazív és nem invazív (fungus ball) is egyszerre.
Cikk ITT.

Szájgarati pH mérés segítségével egész jól lehet következtetni a protonpumpa gátló kezelés hatékonyságára reflux esetén.
Cikk ITT.

Orrmelléküregi invertált papilloma még a temporalis csontot is infiltrálhatja a fülkürtön át.
Cikk ITT.

Még mindig nem egyértelmű -legalábbis nem evidencia szintű-, hogy a kis nyálmirigyek biopsiája effektív módzser-e a Sjögren betegség diagnosztikájára.
Cikk ITT.

Alacsony dózisban adott makrolid antibiotikum hatékony a kisgyermekkori krónikus savós otitis kezelésében.
Cikk ITT.
A szubklinikai dózisban adott makrolidokat már krónikus sinusitisben is ajánlják, lásd a korábbi bejegyzésem.

Krónikus melléküreggyulladásos betegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki stroke, mint a melléküregek szempontjából egészség populációban.
Cikk ITT.

Nagyobb eséllyel alakulnak ki hangszalagcsomók stresszben élő, vagy impulzív, hiperaktív nőkben, mint a nyugodtabbaknál, nem stresszelőknél.
Cikk ITT.

Álmatlanságról, alvásképtelenségről panaszkodó betegek esetében érdemes kezelni az orrdugulást (ha van), mivel nagyban javíthatja az alváshoz kapcsolt panaszokat.
Cikk ITT.

A sarcoidosisban szenvedő betegek 30%-ánál alakul ki valamilyen orrpanasz, méghozzá jellemzően dugulás, amit a duzzadt nyálkahártya és a pörkösödés okoz.
Cikk ITT

Fej-nyaki adenoid cysticus carcinoma esetén prognosztikus faktor az életkor, a tumor helye, a grade és a stage, valamint érdekes módon a cukorbetegség is.
Cikk ITT.

A gégében és a garatban is kialakulhat herpes zoster, sőt ez akár generalizált agyideg-működészavarhoz is vezethet.
Cikk ITT.

A photodynamiás kezelés (PDT) az arcüregi biofilmek ellen is hatékony, méghozzá nagyon jó az effektus. Kár, hogy egy vagyonba kerül..
Cikk ITT.