a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrsövényműtét csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatot is (vagy nem)

2013.02.15. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét

Mondhatni evidencia, hogy az orrsövényferdülés alapvetően kétféleképpen okozhat orrdugulást. Egyrészt egyszerű anatómiai okok miatt: amerre ferde, arra szűkebb lesz a hely, ezért kevesebb levegő tud átáramlani azon a területen. Másrészt viszont erre rárakódik egy funkcionális szűkület is, azaz a rossz légáramlási viszonyokra reagál a szervezet, és az orrnyálkahártya elkezd megduzzadni, főleg az alsó orrkagylón. Szerencsére az orrsövényműtét mindkét problémára megoldást jelent, hiszen megszűnik mind az anatómiai, mind a funkcionális légúti akadály, ahogy jobb lesz a légáramlás az orrban, csökken a nyálkahártya duzzanatának mértéke is. Ezt tapasztalni szoktuk, de mindig jól jön, ha a tapasztalat meg van támogatva tudományos adatokkal is. Most ez is megtörtént, az aktuális European Archives of Otorhinolaryngology-ban jelent meg egy cikk erről a kérdésről. Quality of life skálán és CT felvételekkel igazolták, hogy a ferde orrsövényű betegek alsó kagyló hypertrophiája, duzzanata is csökkent az orrsövényműtét után, nem csak az orrsövényük lett egyenesebb.

Ugyanakkor az élet nem mindig ennyire egyszerű. Mi van, ha a betegnek két, hasonló panaszokat okozó betegsége van egyszerre, de az egyik annyira egyértelműen jelen van, hogy nem is gondolunk a másikra? Konkrétan lehet olyan helyzet, hogy a betegnek nagyon ferde az orrsövénye, de emellett háziporatka allergiája, esetleg nem allergiás krónikus náthája van, csak ezt még nem tudjuk. A beteg átesik a műtéten, aztán ugyanúgy tovább dugul az orra, vagy ha szerencséje van, akkor egy kicsit valamivel jobb lesz, de nem sokkal. Már írtam arról korábban is, hogy ilyenkor is van van értelme az orrsövényműtétnek, ugyanakkor ez a helyzet a beteggel előzetesen folytatott kommunikáció szempontjából egyáltalán nem mindegy. Én azt ígérem a betegnek, hogy ha aláveti magát egy műtétnek, akkor fog kapni levegőt, aztán meg kiderül, hogy mégsem. Finoman szólva kellemetlen helyzet, nekünk is fel kell rá készülni, és persze a beteget is érdemes erről a lehetőségről tájékoztatni. Főleg, ha az orrsövény ferdesége nem is olyan durva, mégis dugul az orr.