a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mennyi ideig tarthat az esetleges ízérzészavar fülműtét után?

2013.01.24. | HTamas |

Címkék: szövődmények fülműtét tympanoplastica ízérzés chorda tympani

3 napja egy fülműtéten átesett betegem lelkendezve jött, hogy 8 hónap és 10 nap után végre visszatért a megfelelő ízérzése, ami egyértelműen a tympanoplastica műtét során/után romlott le. Már írtam arról korábban, hogy a fülműtétek sajnálatos szövődménye, következménye lehet az átmeneti vagy tartós ízérzészavar, mivel a dobüregben pont a műtéti területen fut keresztül az ízérzésért felelős ideg -a chorda tympani-, amihez sokszor muszáj hozzáérni, odébb kell piszkálni, hogy rendesen tudjunk manipulálni a dobüregben. Emiatt az ízérzés zavarának, leromlásának lehetőségéről fel kell világosítani a betegeket műtét előtt, ami általában úgy zajlik, hogy "a műtét kapcsán átmenetileg vagy akár végleg rosszabb lehet az ízérzése, bár szerencsére ez utóbbi elég ritka." Ennyi, jobban nem is szoktunk belemenni.

Ugyanakkor azért érdemes mégiscsak elmélyedni a témában, mert ha tényleg leromlik az ízérzés, akkor nem árt valami konkrétumot is mondani a betegnek. Ahhoz, hogy kicsit elvesszünk a részletekben, kiváló alap lehet egy 2001-es Laryngoscope cikk. A cikket jegyző japán kollégák 3 csoportba sorolták a különböző betegségek (dobhártya perforáció, cholesteatoma, otosclerosis, stb.) miatt fülműtéten átesett betegeiket. Az első csoportba sorolták azokat, akiknél nem értek hozzá a chordához (szimpla mastoidectomia?), a másodikba azokat, akiknél hozzáértek, de az nem sérült, a harmadikba pedig a chorda-sérült betegek kerültek. Még a "chorda nem érintett" betegek esetében is 2,8%-ban előfordult szubjektív ízérzészavar, de pl. elektrogusztográfiával 8,3%-ban volt kimutatható probléma. Ugyanakkor mindegyik "chorda nem érintett" beteg ízérzése rendeződött legkésőbb fél év múlva. A "chorda érintett" betegeknél sajnos már 25%-ban fordult elő a műtét után ízérzészavar. Sőt, volt olyan, akinek a 3-4 éves utánkövetés végén sem javult meg teljesen az ízérzése (a betegek 2,5%-a), de a nagy többségnek jellemzően 9 és 12 hónap között állt vissza a normális chorda funkció. Volt akinek már egy hónap után jobb lett, de valakinek ez csak 21-24 hónap közötti periódusban következett be. Ugyanezek a paraméterek a "chorda sérült" csoportban úgy néztek ki, hogy 40%-ban volt a betegek által érezhető ízérzészavar műtét után, és bár a betegek több, mint felénél már 6 hónappal a műtét után javult a helyzet, 5%-ban tartós zavar maradt vissza.

Az én betegemnél egyébként hátsó hallójáratfal rekonstrukció történt egy korábbi műtét kapcsán kialakult hátsó csontos hallójáratfal necrosis és beláthatatlan hámzsák miatt, a chorda tympani pedig nem sérült meg, bár érintettük. És csak hogy bonyolítsam a dolgot, krónikus középfülgyulladás esetén akár pont javíthat is a műtét a gyulladás okozta rosszabb ízérzésen, ezt pedig az aktuális twitter híradóban korábban már szintén megírtam (hozzá pedig itt a cikk is).