a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Meddig tarthat a köhögés megfázás után?

2013.01.18. | HTamas |

Címkék: nátha köhögés fertőzéses betegségek vírusos fertőzés

Michael Chang kollégánk a Fauquier ENT blogon nemrég megválaszolta azt a betegek által gyakran feltett kérdést, hogy körülbelül hány napig várható köhögés egy átlagos felső légúti fertőzés kapcsán. Nem mellesleg pedig egy Annals of Family Medicine nemrég közölt kutatására hivatkozva megmutatta, hogy a betegek ezzel a kérdéssel mennyire nincsenek tisztában.

Ugyanis a betegek a köhögést illetően gyakran türelmetlenek, félig-meddig jogosan. Itt vagyunk 2013-ban, már van robotsebészet, nanokapszulákban endoszkópia, arc-átültetés, műszív, stb., és közben ők meg már második hete köhögnek, az orvos meg csak széttárja a kezét. Persze van köhögéscsillapító gyógyszer, de ez a panasz jellemzően vírusfertőzéshez kapcsolódik, amivel egyszerűen nem tudunk mit kezdeni. Ráadásul nem igazán tudunk jósolni. Valakinek hamar elmúlik a köhögés, valakinél viszont nagyon elhúzódik, az egy hónap simán belefér ebbe. Mindenesetre a cikkből kiderül, hogy a betegek szerint átlagosan 7-9 napig tart egy megfázás kapcsán kialakult köhögés. Ez viszont sajnos messze van a valóságtól, ugyanis az átlag 18, azaz tizennyolc nap! Tehát a "két hete köhögök, ez már nem normális" mondat sajnos nem igaz, ez úgy tűnik normális, sőt.

Viszont az a tény, hogy ez a kérdés gyakran felmerül, az orvosok hiányos betegfelvilágosító tevékenységére utal. Mert ha csak annyit mond a vizsgáló orvos a tipikus felső légúti vírusos fertőzéses tünetekkel érkező betegnek, hogy a torokfájás után jön a nátha, majd pedig a hetekig tartó köhögés, már mindenki eleget tud, és kevesebb lesz a reklamáció, az irreális elvárás.