a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 19.

2013.01.16. | HTamas |

Címkék: fül orr gégészeti rövidhírek twitteren

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Sürgősségi intubáció során sokkal kisebb eséllyel lehet sérülést okozni a tubussal, ha elsőre sikerül levezetni. Ha nem sikerül kapásból, akkor minden egyes próbálkozás növeli a sérülés veszélyét. Persze könnyű azt mondani, hogy biztosan intubálj meg valakit elsőre...
Cikk ITT.


Az idült középfülgyulladásban szenvedő betegeknél csökken a hallójárat és a sinus sigmoideus illetve a dura közti távolság, amelynek oka a csökkent mastoid pneumaticációban keresendő. Ennek főleg a műtét során van jelentősége.
Cikk ITT.

Újszülötteknél némileg más tünetekkel jelentkezik az akut középfülgyulladás, mint a náluk kicsit idősebb gyerkőcöknél, azonban a betegség lefolyását vagy a hosszútávú kimenetelt ez nem befolyásolja.
Cikk ITT.

A krónikus stressz, és főleg a lelki kimerültség nagyon komolyan hajlamosíthat a fülzúgásra. Ez utóbbi még az összes eddig ismert, más predikciós faktoroknál is erősebb kapcsolatot jelent.
Cikk ITT.

Ehhez valamennyire kapcsolódik, hogy a migrénben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki akut halláscsökkenés, mint a nem fejfájósoknál.
Cikk ITT.

A fentiekhez viszont adalékanyagnak jó hír, hogy a szteroidrezisztens akut halláscsökkenésnél ígéretes eredmények vannak IGF-1 kezeléssel.
Cikk ITT.

Továbbra sincsen egyértelmű nyálkahártya-eltérés még hisztopatológia szintjén sem, ami egyértelműen megerősítené a fül- orr- gégészeti reflux diagnózisát.
Cikk ITT.

Ginkgo biloba a megszokottól eltérő szerepkörben: patkányoknál intraperitoneálisan adagolva segítette az arcideg funkciójának visszatérését traumát követően.
Cikk ITT.